hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Unicard – segítség külföldi orvostanhallgatóknak

A Semmelweis Egészségügyi Kft. tavaly ősszel indította útjára Unicard nevezetű projektjét, amely a Semmelweis Egyetem külföldi diákjainak nyújt segítséget abban, hogy könnyen megtalálhassák azokat a kórházakat, betegeket ellátó intézményeket, ahol felmerülő egészségügyi panaszaikat orvosolni tudják.

Kapcsolódó cikkek

A Semmelweis Egyetem tulajdonában lévő Semmelweis Egészségügyi Kft. (SEK) 2007. májusi megalapítása óta olyan egészségügyi magánszolgáltatásokat nyújt, amelyek magas költségét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tudja finanszírozni, vagy amelyek csak nagyon hosszú várakozási idő után lehetnének elérhetők. Ehhez biztosítja a SEK az egyetem klinikai hátterét, az egyetem jelenlegi, illetve korábbi szakembereinek segítségével. Szolgáltatásaik palettája folyamatosan bővül, illetve személyes, egyénekre szabott ellátással is segítik a hozzájuk forduló érdeklődőket, betegeket. 

Navigációs segítség 

Az egyetemen évről évre mintegy 2000-2200 külföldi diák kezdi meg tanulmányait. Ezek a sokszor nem is EU-s övezetből érkező tanulók vagy a magas árakat szabó magánklinikák ellátását választották, ahol nem ütköztek nyelvi akadályokba, vagy az egyetem egyes tanszékein kértek információt tanáraiktól, hogy megbetegedésük esetén hova, milyen egészségügyi intézményhez forduljanak. Az egyetem, megelégelve ezt a gyakorlatot, megkérte a SEK-et, dolgozzon ki egy olyan rendszert, amely képes elnavigálni a külföldi diákokat a magyar ellátórendszerben, hogy biztonságban érezhessék magukat itt-tartózkodásuk alatt és egészségükkel kapcsolatos problémáik ne akadályozzák őket tanulmányaik elvégzésében.

Szervezett keretek között

Így született meg tavaly ősszel az Unicard nevű szolgáltatás, amelynek keretében az egyetemre felvett külföldi tanulók automatikusan hozzájutottak egy névre szóló, állampolgárságukat feltüntető kártyához, melynek kettős szerepe van. Egyrészt a kártyán szereplő telefonszámmal egy 12 órában, reggel hét és este hét óra között működő ügyeletet lehet elérni, ahol egy idegen nyelvet beszélő orvos nyújt segítséget, ad tanácsokat azzal kapcsolatosan, hogy az érintett diák számára mely klinika vagy kórház a legmegfelelőbb, hogyan tudja azt elérni és milyen procedúrákon kell átesnie, melyik orvost kell keresnie. De a tanulók felvilágosítást kaphatnak gyógyszerekről, egészséggel kapcsolatos készítményekről is. Másrészt azok az intézmények, ahova a diákot az assistant szolgáltatás irányította, rögtön azonosítani tudják a beteget, s a megfelelő orvoshoz tudják őket irányítani. Az Unicard honlapján pedig akár telefonálás nélkül is gyors információt kaphatnak a 24 órás ügyeletet ellátó budapesti kórházakról és gyógyszertárakról.

A kártya nem jogosít igyenes ellátásra!

Fontos ugyanakkor, hogy a kártya nem takar semmiféle biztosítást, egészségügyi finanszírozást a diákok számára. A kezelések, vizsgálatok alkalmával be kell mutatni egy, a diák által hazájában vagy itt, Magyarországon kötött biztosítást, illetve, ha rendelkezik ilyennel, akkor az uniós tagállamok polgárai számára a sürgős ellátást biztosító e-kártyát, amelynek számláját hazája egészségpénztára egyenlíti majd ki.

Mint Bajtek Gyöngyvér, a SEK ügyvezető igazgatónője elmondta, az Unicard-kártyáról a diákok véleménye eltérő volt. A pozitív visszajelzések mellett fény derült arra, hogy a tanulók igényeit nem tudták teljes mértékben kielégíteni, a kártya által nyújtott segítség nem fedte le összes szükségletüket. Ezért a szolgáltatások körét fokozatosan próbálják bővíteni. A háziorvosi szolgáltatás is az idei tanév kezdetétől válik elérhetővé, ebben partnerre a Dob utcai háziorvosi rendelőben találtak, amely ősztől biztosítja, hogy a nap 24 órájában angolul, illetőleg németül tudó orvos álljon a beteg diákok rendelkezésére. A telefonos assistant szolgáltatás is 24 órában lesz elérhető az eddigi 12 óra helyett, az Unicard honlapja pedig megújul, hogy naprakészebb információkkal láthassa el az egyetem külföldi tanulóit az egyetemmel kapcsolatban álló kórházakról és klinikákról, valamint a szolgáltatásokról.

Mint azt az ügyvezető igazgatónő még elmondta, a rendszer főleg az első- és másodéves külföldi hallgatókat segíti, akik tanulmányaik elméleti részét végzik hazánkban. Gyakorlati tárgyaik oktatására ugyanis később már hazájukban kerül sor, így az ötödik tanévre átlagosan csak 10-15 hallgató marad a felsőoktatási intézmény kötelékében. A kártya érvényességének meghosszabbítását a diákigazolványokhoz hasonlóan matricával jelzik majd a jövőben.

Portrusching Gábor
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink