hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ülnek és fájnak

Azoknak ajánl támogatóeszközöket és mozgásformákat a NOL, akiknek egészségét veszélyezteti a gyakran rossz testtartással is párosuló ülőmunka.

Kapcsolódó cikkek

Minden második európai munkavállalónál okozott már panaszokat a nem megfelelő körülmények között végzett ülőmunka – emlékeztet a lap.

A helytelen ülés majdnem kétszeresen terheli a porckorongokat az álláshoz képest. Ha ráadásul mindez a nyomás állandóan féloldalasan vagy egyenetlenül jelentkezik, mozgásszervi betegségek alakulhatnak ki. A rossz testtartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is ártalmas. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, kialakulnak a fájdalmas, életminőség-csökkenéssel járó degeneratív elváltozások.

A mozgásszegény, ülő életmód jelentősen megnöveli az úgynevezett metabolikus szindróma esélyét is, amely különféle betegségtípusok (szív- és érrendszeri, daganatos) kialakulását bizonyítottan növeli. Az ülőmunkát végzők azonban pár apró trükkel vagy irodai ergonómiai kiegészítők használatával sokat tehetnek egészségük megőrzéséért – olvasható a nol.hu-n.

cimkék

hirdetés

Könyveink