hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Újszülött testvérétől kapott őssejtekkel gyógyul

Újszülött testvérének őssejtjeivel gyógyítottak meg egy két és fél éves kisfiút, akinél olyan csontvelőbetegséget diagnosztizáltak, amelyből leukémia alakulhatott volna ki – közli a Népszava összeállítása.

A kisfiú születése után nem sokkal a leukémia első tüneteit állapították meg a szakemberek, így Barnabás folyamatosan orvosi ellátásra szorult, ám a vérátömlesztést nagyon rosszul viselte. A nappalai nyugtalanul teltek, éjszaka pedig nem tudott aludni. Amikor édesanyja újra állapotos lett, a kezelőorvos azt javasolta, hogy a jövendő kistestvértől vett őssejtekkel kezeljék a beteg kisfiút, ami meg is történt. Az orvosok szerint a beavatkozás sikeres volt.

Barnabásnak még fél évig gyógyszereket kell szednie, de már hazamehetett a kórházból, és remélik, hogy vérátömlesztésre sem lesz szüksége többé – közli a Népszava, amely a hirado.hu-ra hivatkozva azt is írja: Európai viszonylatban előkelő helyen van a magyarországi őssejtkutatás, évente több gyerek életét mentik meg transzplantációval.

– Amikor elhagyta a kórházat, már akkor lényegében egészségesnek tűnt – nyilatkozott a gyógyulófélben lévő Barnabás állapotáról orvosa. – Most még vigyázni kell rá az esetlegesen később bekövetkezendő fertőzések miatt, de minden reményünk megvan rá, hogy teljesen meggyógyul – mondta Nagy Kálmán, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház osztályvezető főorvosa. A beavatkozás 25 millió forintba került, de a családnak nem kellett fizetnie. A költségeket teljes egészében a társadalombiztosítás állta.

Dr. Czeizel Endrét is megkeresték már szülők, akik születendő gyermekük
köldökzsinórvérével szerették volna meggyógyítani beteg gyermeküket. Az orvos szerint egy pillanatra elgondolkodtató volt, hogy emberek ezért vállalnak még egy gyermeket, ugyanakkor meg is értette őket: "Sokkal nagyobb esélyük lehet a beteg gyerekeknek, ha a kistestvértől kapják az őssejteket."

A betegség fajtája határozza meg, hogy az őssejteket a teljes szervezet gyógyítására vagy csak helyileg bejuttatva, bizonyos szerv, szövet regenerálására használják fel. Emellett jelen pillanatban a köldökzsinórvér őssejt különféle betegségek gyógyítására való felhasználását, a tárolt őssejt-készítményben lévő őssejt szám is meghatározza.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés