2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Újrázhat a WHO főigazgatója?

Kihívó nélkül indul Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatói tisztségére történő újraválasztásáért, közli az MTI nyomán a Portfolio.

A WHO végrehajtó testületének keddi jelöltállítási voksolása előtt a főigazgató ismertette az elkövetkező ötéves mandátumára, illetve a koronavírus-járvány elleni küzdelemre vonatkozó elképzeléseit. Mivel ő az egyedüli jelölt a főigazgatói posztra, szinte biztosra vehető, hogy az Egészségügyi Világszervezet közgyűlése májusban újraválasztja őt.

Cserbenhagynak a szavak. Hálás vagyok az újbóli támogatásért, jelentette ki Tedrosz a keddi voksolást követően. "Az utóbbi két év nagyon nehéznek bizonyult" - tette hozzá a WHO főigazgatója, egyben köszönetet mondott a nemzetközi közösségnek a koronavírus-járvány idején eddig nyújtott támogatásért. Felszólította ugyanakkor az országokat, hogy erősítsék meg "a globális egészségügyi rendszer szívében" lévő WHO szerepét és ismerjék el a jogot az egészséghez alapvető emberi jogként.

Tedrosz jelöltségét 28 WHO-tagállam, köztük több uniós ország is támogatta. A járványügyi szakemberből lett politikus 2005 októbere és 2012 novembere között Etiópia egészségügyi tárcavezetőjeként, később pedig 2012 novemberétől 2016 novemberéig külügyminiszterként szolgált. 2017 januárjától a WHO első afrikai főigazgatója lett, emlékeztet a lap.

 A WHO keddi bejelentése szerint korai még hátradőlni, és arra számítani, hogy az omikron után vége lesz a járványnak: a következő variáns célja a mostani kiszorítása lesz, ezért feltételezhető, hogy gyorsabban is fog terjedni, mint a most rekordokat döntögető vírus, de azt, hogy milyen tüneteket vagy szövődményeket fog majd okozni, még nem lehet tudni. (Forrás: Qubit)
(forrás: MTI / Portfolio)
hirdetés

Könyveink