hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újraszabályozzák a gyermekétkeztetést

A jövőben a kormány feladata lehet a gyermekétkeztetésre vonatkozó szabályozás megalkotása – tájékoztatta szerkesztőségünket az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Többszöri levélváltást követően a közigazgatási és igazságügyi, valamint a nemzeti erőforrás miniszter – egyeztetések sorozatát követően, a korábbi álláspontját felülvizsgálva – arról tájékoztatta az alapvető jogok országgyűlési biztosát, hogy együtt javasolták a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény módosítását. Ha ezt a jogalkotó elfogadja, a törvény a kormány feladatává teszi a gyermekétkeztetésre vonatkozó részletes szabályozás megalkotását,garanciális szabályok miharabbi előkészítését és érvényre juttatását.

A közétkeztetés mennyiségi és minőségi problémáinak láttán Szabó Máté ombudsman még
tavaly nyáron javasolta, hogy egységes új jogszabályt kellene alkotni, amely garantálja a gyermekétkeztetés követelményeit. A helyzetet uigyanissúlyosbította, hogy 2011-ben hatályon kívül helyezték a gyermekek közétkeztetésére vonatkozó korábbi rendeletet. Az illetékes minisztériumok végül elfogadták a biztos javaslatát, és törvénymódosítással a kormány feladatává tennék az új szabályozás kidolgozását.

A biztos több szülő panasza alapján indított vizsgálatában még jó fél évvel ezelőtt azt állapította meg, hogy a közétkeztetéssel kapcsolatos kifogások a megfelelő szabályozás hiányára is visszavezethetők, és bár az országos tiszti főorvos ajánlásai jelentenek valamelyes támpontot, sérülhet a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való joga, csorbul a jogbiztonság.

Minőség, mennyiség, a speciális igényű gyermekek ellátása, az iskolai büfék kínálata, az egészséges ivóvíz használata, a főzés és a kulturált étkeztetés tárgyi és személyi feltételei, az anyagi források, a térítés díjak – a biztos szerint az egységes szabályozásnak tartalmaznia kellene a többi között ezek mellett azt is, hogy mi tartozik a közétkeztetés fogalmába, milyen intézményeken át nyújtható, milyen szerepet kapna benne az iskola-egészségügy, és milyen forrásokból, mely költségeket kell fedezni.

Az ombudsman 2011. évi vizsgálatának jelentése 

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink