hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Újraélesztési referenciacentrum lett a DE Sürgősségi Klinikája

Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában tesztelik a világ vezető amerikai defibrillátorgyártójának ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex újraélesztő készülékét.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinika szakemberei kedden próbálhatták ki az eszközt, amelyet több mint egy hónapig tesztelnek majd a gyakorlatban. Az egyszerhasználatos elektródákkal működő defibrillátor alkalmazásával hatékonyabb és biztonságosabb lehet az újraélesztés.

Az elektródáknak köszönhetően a készülék az újraélesztés közben is folyamatos visszajelzést ad a mellkaskompresszió üteméről, mélységéről és a mellkas megfelelő felengedéséről az egyes kompressziók között. Az úgynevezett „real BVM” alkalmazás segítségével a szakemberek visszajelzést kapnak az ambuballonnal leadott légvételek volumenéről, helyes üteméről. A kapott adatok alapján a defibrillátor használója hatékonyabban folytathatja az újraélesztést. A készülék gyakorlati alkalmazását a gyártó és a magyarországi forgalmazó szakemberei mutatták be a Sürgősségi Klinika szakembereinek.

Az elektródákkal a mellkaskompresszió hatékonyságát tudják mérni. Az eszköz valós idejű visszajelzést ad, ezzel segítve az újraélesztés folyamatát. A készülék a megfelelő szoftver alkalmazásával az adatokat gyűjti, tárolja is, így ezeket utólag is lehet értékelni, elemezni. A szakemberek láthatják, hogy teljesítettek, mi az, amin esetleg javítani kell a jövőben. Több tanulmány is bizonyítja, hogy a készülék alkalmazása javítja a teljesítményt és a túlélési arányt is – mondta a hirek.unideb.hu-nak Tóth Zoltán, a gyártó Zoll Medical Corporation kelet-európai képviselője.

A ZOLL Medical Corporation által gyártott rendszert a világon már számos nagy nemzetközi referenciacentrum használja. A világ vezető defibrillátorgyártója a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikáját jelölte ki magyarországi referenciaintézménynek a legújabb, ambuballonos lélegeztetést is segítő, komplex defibrillátor monitoruk és újraélesztési feedback programjuk bemutatására és használatára.

Az eszközt egyelőre másfél hónapig tesztelik a Sürgősségi Klinikán (Fotó: Debreceni Egyetem)
Az eszközt egyelőre másfél hónapig tesztelik a Sürgősségi Klinikán (Fotó: Debreceni Egyetem)

Azért választottuk a Debreceni Egyetem Klinikai Központját, mert itt működik az ország első önálló Sürgősségi Klinikája, ahol szívesen fogadják az újításokat, technikai újdonságokat.  Másrészt mindenképp egy olyan egyetemi klinikára szerettük volna elhelyezni a készüléket, ahol magas színvonalon összpontosul a szakmai tudás. Biztosnak tekintjük, hogy a többször használatos defibrillátor lapátokról az egyszer használatos elektródákra való áttérésben a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sürgősségi Klinikája utat mutat a többi hazai intézmények – emelte ki Sraud Péter, a magyarországi forgalmazó, a Speeding Kft. kereskedelmi igazgatója.

A Sürgősségi Klinika szakemberei egy workshop keretében elméleti előadásokon és gyakorlati bemutatókon ismerhették meg a komplex rendszert. Az elméleti előadáson szó esett a Zoll Medical által alkalmazott, más gyártókhoz képest szignifikánsan alacsonyabb energiaszinten történő, mégis hatékonyabb sokk leadási technológiáról is.

A Sürgősségi Klinika munkatársai önállóan és csapatban is gyakorolhatták a komplex újraélesztés lépéseit az új eszköz segítségével, mely lehetővé tette, hogy az objektíven mérhető paraméterekkel visszajelzést kapjanak az életmentő tevékenység kimenetelét leginkább meghatározó mellkasi kompressziók mélységéről, frekvenciájáról és a ballonos maszkos lélegeztetés hatékonyságáról. A bemutatott eszköz használata, a rendszeres továbbképzések és az azok során nyert tapasztalatok kiértékelése egyaránt hozzájárulhatnak, hogy az újraélesztések egyre sikeresebbé váljanak – ismertette Ujvárosy Dóra, a Klinikai Központ Sürgősségi Klinika igazgatóhelyettese.

 

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés