hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újraéledő patikusháború

A Magyar Gyógyszerész Kamara Budapesti Elnöksége még a nyáron tartott küldöttválasztó közgyűlést, melynek eredményét a választói névjegyzék pontatlanságára hivatkozva meg is semmisítettek. A választói névjegyzék azonban az újra kötelező kamarai tagság óta nyilvános. Éppen erre hivatkozik a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége nevében két patikus, akik a Fővárosi Bírósághoz fordultak.

Július közepén tartott küldöttválasztó közgyűlést a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) budapesti szervezete. Amióta újra kötelező a kamarai tagság, valamennyi megyei szervezetnek érvényes névjegyzéke van a tagokról. Ez a pont már csak azért is lényeges, mert a jelenlegi vezetés irányvonalát pártolók (a magángyógyszerészek) arra hivatkozva támadták meg a közgyűlés végeredményét, hogy a végleges választói névjegyzék, és az általuk nyilvántartott névjegyzék nem egyezik.

„Ez pedig egy mondvacsinált ürügy” – mondja a hvg.hu-nak Szentirmai Endre, aki a patikusháborúban a határozat megsemmisítését kérő gyógyszerészeket védi. A láncospatikákhoz tartozó gyógyszerészek szerezték meg ugyanis az említett küldöttgyűlésen a helyek több mint felét, ami azt jelenti, hogy a hálózatos patikusok az „etikus patikusokkal” szemben többséget szereztek. (Az „etikus patikus” elnevezést azok a magángyógyszerészek találták ki, akik azt vallják: nem piacgazdasági alapon szerveződnek, hanem kizárólag egészségügyi szolgáltatók.) A hálózatos patikusok többségének tulajdonosa viszont nem gyógyszerész, hanem szakmai befektető.

Miután a kamara az említett okra hivatkozva megsemmisítette az eredményt, új választást írtak ki. Ezt a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségéhez tartozó két patikus a Fővárosi Bíróságon támadta meg, a bíróság bekérte a szükséges papírokat, majd megállapította, hogy a kérelmük alapos. Ugyanekkor felfüggesztő végzést is hozott, mely szerint nem ismételhető meg a kamara budapesti szervezetének közgyűlése.

A bíróság az első tárgyalást az ügyben január közepére rendelte el, ekkor derül ki tehát, hogy érvényes volt-e vagy sem a küldöttválasztó közgyűlés. Az ügyvéd azt mondja, a kamara megkapta a felfüggesztő végzést, ám azt vélhetően nem küldték tovább a budapesti szekciónak, mert a választás előkészületeit változatlan ütemben folytatják.

Horváth Tamás, az Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke a hvg.hu-nak viszont azt mondja: a budapesti szervezet elnöksége október 9-re hívta össze a megismételt küldöttgyűlést. „Van tudomásunk arról, hogy az elnökségünk határozatát, ami a megismételt gyűlésre vonatkozik, két patikus megtámadta a bíróságon. A bíróság a részünkre viszont csak a keresetlevelet, a tényállást és a kitűzött tárgyalás időpontját küldte meg”– mondja az elnök, aki szerint semmi okuk és indokuk nincsen arra, hogy ne hívják össze újra a küldöttgyűlést.

Az új kamarai törvény szerint szeptember, illetve október végéig kellene az országos küldöttközgyűlést lebonyolítani, az alapszabályt és az etikai kódexet elfogadni. Ez utóbbi tervezet is heves viták kereszttüzében áll, mivel az a magánéleti viselkedést is a kamarai ítélkezés és pénzbüntetés körébe vonná, és kötelezővé tenné a tagoknak egymás be- és feljelentését, tiltaná továbbá a kisebbségi vélemény kamarán kívüli ismertetését.

Dreissiger Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink