hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Újra vizsgálják a mobilok egészségügyi veszélyeit

Felül kell vizsgálni a mobiltelefonok sugárzásának egészségügyi kockázatait – állítja az Egyesült Államok Kormányzati Ellenőrzési Hivatalára hivatkozva a napi.hu.

Az Amerikai Egyesült Államoknak újra kell értékelnie a mobiltelefonokból származó sugárzás standardjait, közölte a kormányzati ellenőrzési hivatal (GAO), amely szerint a szövetségi szabványok messze elmaradtak a nemzetközi standardoktól.

A mobiltelefonok használatuk során rádiófrekvenciás energiatartományban lévő elektromágneses hullámokat bocsátanak ki. Azt már tudományosan is megfigyelték, hogy az antennához közeli agyi terület anyagcseréje élénkül a telefon használata közben, azonban a rákkeltő hatást ezidáig nem igazolták kutatási eredmények – emlékeztet a napi.hu.

A lap szerint a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) még 1996-ban határozta meg az egészségügyi határértékeket, így azok nem feltétlenül reflektálnak a maroktelefonok rádiófrekvenciás sugárzásával kapcsolatos legutóbbi kutatási eredményekre. Az ezek alapján kidolgozott tesztkövetelmények ezért nem határozhatják meg tökéletesen a használatból eredő veszély mértékét.

A testtel érintkező berendezések hatásai sem képezi jelenleg vizsgálat tárgyát az Államokban. Az FCC is jelezte, hogy a standardok felülvizsgálatára készül, amely állítólag megoldást kínál majd nemcsak a GAO által jelzett, de további aggályokra is. Jelenleg azonban az USA vonatkozó szabványai az egyik leginkább konzervatívak a világon.


(forrás: Napi Gazdaság)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!