hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újra van onkológia tanszéke a Semmelweis Egyetemnek

Prof. dr. Kásler Miklós kinevezésével – tíz év elteltével – újra van onkológiai tanszéke a Semmelweis Egyetemnek.

Bár az egyetem honlapján ennek még nincs nyoma, információink szerint június elsejétől újra van saját onkológiai tanszéke a Semmelweis Egyetemnek (SE). Azzal, hogy prof. dr. Hunyady László dékán a tanszék élére prof. dr. Kásler Miklóst, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatóját nevezte ki,  lényegében „a tíz évvel ezelőtti rend állt helyre”.

A Semmelweis Egyetem kereteiben – a két egyetem fúziója után – működött a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem (HIETE, korábbi Orvostovábbképző, Szabolcs utcai klinikák) 18 tanszéke. Ezeket azonban megszüntette a SE akkori vezetése.  S bár egy orvosképzést folytató egyetemnek nyilvánvalóan szüksége van onkológia tanszékre, azt az elmúlt időszakban nem sikerült újra felépíteniük.

A MedicalOnline érdeklődésére Kásler Miklós professzor elmondta: az új rektor, dékán és a SE vezetése – szemben a korábbi döntéssel – úgy vélekedett, nem kerülhetnek ki úgy medikusok a Semmelweis Egyetemről, hogy nem kapnak megfelelő onkológiai képzést. Bár ezt a feladatot eddig is ellátta az Országos Onkológiai Intézet, kinevezésével az SE most tiszta helyzetet teremtett, s orvosolta a korábbi problémát.

Az Országos Onkológiai Intézetben eddig két onkológia tanszék működött, a pécsi és a marosvásárhelyi egyetemé, s a nyáron odakerült a Semmelweis Egyetem Tüdősebészeti Intézete is – ez egyik alapvető feltétele a Szócska Miklós korábbi egészségügyért felelős államtitkár által többször hangoztatott, jelenleg Bécsben végzett tüdőtranszplantáció hazahozatalának. Azzal, hogy az Országos Onkológiai Intézet ezentúl az SE Onkológia Tanszékének is helyet ad, lényegében azt jelenti, hogy a medikusok Európa legmagasabb akkreditációjával rendelkező komprehenzív rákintézetében a gyakorlatban tapasztalhatják meg a komplex betegellátást. Kásler professzor szerint a hallgatók tanrendjére mindez a második félévben vagy a következő évfolyam esetében lesz befolyással.

Az Országos Onkológiai Intézet alapító tagja az Európai Rákintézetek Szervezetének, s azon két intézet között van, amelyek az első körben megszerezték a legmagasabb szintű akkreditációt. A legmagasabb fokozatot idén év elején újították meg immár néhány nyugat-európai rákintézettel együtt – mondta el a professzor, akinek régi terve az egységes hazai onkológiai rendszer felállítása. A döntéshozók sokáig nem voltak hajlandók kijelölni a progresszivitási szinteket, mára azonban kialakult, hogy Debrecenben, Szegeden, Pécsett és Szombathelyen lesznek regionális onkológiai centrumok. A kollégákkal a lehető legszorosabb együttműködési megállapodást írtak alá – közölte Kásler professzor, aki szerint ezzel az országos intézet alatti szinteket is akkreditáltathatják Európában mint egy egységes onkológiai rendszert. Azzal, hogy a Semmelweis Egyetem tanszéket telepített az OOI-be, az egyetem is európai akkreditációt szerzett, a komprehenzív intézetek közé került. Nemzetközi téren jelenleg egy közép-kelet-európai onkológiai hálózat kialakításán dolgoznak a szakemberek.

MedicalOnline
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink