hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Újra sikeres volt a műtüdő kezelés

Ismét sikeres ECMO (műtüdő) kezelést végeztek az Országos Onkológiai Intézetben (OOI). Az eset érdekessége, hogy a beteg több mint 150 kg volt, ami az ilyen típusú kezelést különösen kritikussá teszi.

A tüdőgyulladásban szenvedő 60 év körüli férfi beteg esetében a primeren ellátó intézményben hamar felismerték, hogy hagyományos lélegeztető géppel nem lehet számára elegendő oxigénellátást biztosítani, és a ma legkorszerűbb protokollnak megfelelően életben tartásához műtüdő szükséges, ezért fordultak az Országos Onkológiai Intézethez.

Nyolc napi műtüdő kezelés után a beteget jó általános állapotban az országos intézet visszaküldhette az átadó intézménybe.

Az OOI Intenzív Osztályán jelenleg is zajlik egy légzési elégtelenségben szenvedő beteg műtüdővel (ECMO) történő életben tartása.

Az ECMO a beteg testén kívül elhelyezett berendezés, mely a beteg érrendszerébe vezetett kanülökön keresztül szív vagy tüdő funkció támogatására vagy pótlására szolgál. ECMO kezelést a közelmúltig alapvetően szívtámogatás céljára használtak. Ilyen készülékek az Országos Onkológia Intézetbe a tüdőtranszplantáció technikai feltételeinek biztosításához kerültek 2015-ben, azóta a tüdőtranszplantáción kívül számos esetben alkalmazták légúti-tüdődaganatos betegek műtéteihez, és légzési elégtelen betegek ellátásához.

(forrás: Országos Onkológiai Intézet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés