hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újra őrizetbe vették a PTE volt főigazgatóját

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismét őrizetbe vette a Pécsi Tudományegyetem (PTE) volt gazdasági főigazgatóját, aki milliós értékben rendelt műszaki cikkeket az intézmény bankkártyájával.

A police.hu-n megjelent közleménye szerint az NNI pénteken I. Gábort őrizetbe vétele mellett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének megalapozott gyanújával is meggyanúsította, és indítványozza előzetes letartóztatását.

Az intézmény vesztegetéssel gyanúsított volt gazdasági főigazgatója szabadulása után két és fél millió forint értékben rendelt műszaki cikkeket az interneten a PTE költségére. Prof. dr. Bódis József, az egyetem rektora csütörtökön az MTI megkeresésére a megrendelés tényét megerősítette, több részletet azonban nem közölt.

Az MTI úgy értesült, hogy I. Gábor a megrendeléseket még egyetemi vezetőként kapott VIP-kártyájának birtokában bonyolította le. Erre azért nyílt lehetősége, mert bár a gyanúsításával összefüggésben korábban visszavonták főigazgatói megbízatását, e jogosultságát nem szüntették meg. A volt főigazgató végül csak 83 ezer forint értékben tudott vásárolni, a Magyar Államkincstárnál ugyanis időben leállították a megrendeléseket.

Az NNI tavaly április óta folytat nyomozást a PTE gazdálkodásával összefüggésben bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. Több mint húsz ember ellen indult eljárás. Az ügyben I. Gábor mellett érintett lett az egyetem informatikai igazgatója, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója és a PTE három, informatikai termékekkel, irodaszerekkel foglalkozó beszállító cégének több képviselője is. Az NNI titkos információszerzésen is alapuló feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak – különböző beszerzések során – pénzért jogtalan előnyhöz juttatták a három vállalkozást. Az ügyben tizenegyen kerültek előzetes letartóztatásba. Utoljára a gazdasági főigazgató szabadult, az idén júliusban 30 millió forint óvadék ellenében a házi őrizetét rendelte el a Pécsi Ítélőtábla. A Pécsi Városi Bíróság augusztusban ezt is megszüntette, és lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el vele szemben.

I. Gábor augusztus 29-én, meglévő közalkalmazotti jogviszonyából adódóan, tájékoztatási és együttműködési kötelezettségének eleget téve jelentkezett munkáltatójánál, és írásban is bejelentette: táppénzes állományban van, ezt a munkáltató tudomásul vette.

hirdetés

Könyveink