2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újra gyógyíthatnak a 65 év felettiek

Ha másképpen nem szervezhető meg az ellátás, akkor a 65 év felettiek is visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba, írja a Népszava.

A lap szerint Kásler Miklós április 16-án korrigálta egy hónappal korábbi rendeletét, amely megtiltotta, hogy a 65 év feletti dolgozók olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a párcinesekkel. A legújabb miniszteri utasításban viszont már az szerepel: amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók, ha önként vállalják, visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba.

Weltner János sebész, aki oktatóként is érintett, azt mondja, a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak. A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket ott is nehéz helyzetbe kerültek. A kórházakban tíz orvosból, talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük.

A Magyar Orvosi Kamara április elején írt levelet a miniszternek arról, hogy mennyire méltatlan helyzetbe kerültek a 65 év feletti orvosok, mert sok helyen egyszerűen elbocsátották őket. A miniszter a múlt hét végén aláírt levelében arra is felhívja a figyelmet, hogy a szolgáltatóknak nem kell elengedniük azon idősebb kollégák kezét sem, akiknek a járványhelyzet miatt nem tudnak feladatot adni. S arra biztatja az intézményeket, hogy a Munka Törvénykönyve által lehetővé tett megállapodással rendezzék a munkaviszonyuk folytonosságát. Azaz van lehetőség arra is, hogy továbbra is megkapják a nyugdíjpótló munkajövedelmüket, közli a lap

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés