hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Újra erősödik az orvoselvándorlás (Bővítve!)

Az idén újra csúcsot dönthet a Magyarországról átmenetileg vagy tartósan elvándorló orvosok száma, írja a Világgazdaság. A tárca szerint kevesebben készülnek külföldre.

Az elmúlt öt évben megháromszorozódott a külföldön munkát vállaló, vagy ezt tervező egészségügyi dolgozók száma. 2007-ben még csak 664-en, tavaly már 1901-en kérték ki a kinti munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást.

Az idei év újabb csúcsot dönthet: szeptember végéig elérte az 1660-at az idén azok száma, akik nem a magyar egészségügyen képzelik el – átmenetileg vagy tartósan – a jövőjüket. Ez pedig azt jelenti, hogy hiába kapott az egészségügyi dolgozók jelentős része augusztustól bruttó 10 és 65 ezer forinttal magasabb alapbért és januárig visszamenőleges, egyösszegű emelést, mindez egyelőre kevés ahhoz, hogy megváltoztassa a migrációs tendenciákat.

A harmadik negyedévben is folytatódott ugyanis az egészségügyiek elvándorlása: újabb 654 orvos, fogorvos, ápoló döntött úgy, hogy máshol próbál szerencsét. Az év első hat hónapjában pedig már 985 egészségügyi dolgozó kért külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH). Az elvágyódók nagyobb része még mindig orvos: az első háromnegyed évben összesen 912 doktor távozott, igaz, arányuk a 2011-es 63 százalékhoz képest már csak 55 százalékuk körüli. Ezzel szemben emelkedett a távozni szándékozó ápolók számaránya: míg tavaly az összes külföldön munkát vállaló egészségügyi 16,5 százalékát tették ki ők, most már a kiutazók mintegy negyede ápoló, írja a Világgazdaság.

*

Csaknem 60 százalékkal csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma. Az adatot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) közölte az MTI-vel azzal összefüggésben, hogy a Világgazdaság pénteki számában azt írta: szeptember végéig elérte az 1660-at azon egészségügyi dolgozók száma, akik külföldön vállalnának munkát. Azt írták, hogy az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma, tavaly már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH).

Az Emmi viszont, szintén az EEKH adataira hivatkozva, azt közölte, hogy idén megváltozott a növekvő tendencia. Míg az év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet.

Az EEKH aktuális adatait tekintve az Emmi azt is megjegyezte, hogy a hatósági bizonyítványt kérők létszámában benne vannak azok a magyar egyetemen végzett külföldi hallgatók is, akik az egyetem elvégzése után elhagyják az országot, visszamennek hazájukba. Egy ember többször is kérhet hatósági bizonyítványt, ha tehát valaki minden évben próbálkozik, de nem szerződik le külföldön, akkor minden évben újra megjelenik a létszámban, tették hozzá.

Emellett az orvosok egy része magyarországi állását megtartva vállal külföldön is munkát (hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal). Ők ugyanúgy megjelennek a hatósági bizonyítvány nyilvántartásban, mint akik valóban elhagyják a hazai egészségügyi rendszert.

(forrás: VG Online)
hirdetés

Könyveink