hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Újfajta mesterséges bőrt állítottak elő ausztrál kutatók

Az égési sérült betegek teljes rehabilitációját lehetővé tevő mesterséges bőrt állítottak elő ausztrál tudósok – vált ismertté a héten.

 

Peter Maitz professzor tájékoztatásából kiderült: kutatási projektjükben a nagy előrelépést azt jelenti, hogy a mesterséges bőr lehetővé teszi a dermisz és annak érzékelő funkcióinak együttes regenerációját.
Jelenleg a laboratóriumi körülmények között előállított beültethető mesterséges bőr vastagsága még csak pár milliméter. Az ausztrál kutatók olyan mesterséges szövetet fejlesztenek, amelyek idegekkel, véredényekkel, izzadságmirigyekkel és tüszőkkel vannak ellátva.
E módon a mesterséges bőrként ismert háromdimenziós szerkezet magában foglalja a dermiszt (irharéteg), az epidermiszt (hámréteg), vagyis a bőr középső és külső rétegeit.
A mesterséges bőr jelenleg még fejlesztés alatt áll, az ausztrál kutatók szerint 10 éven belül alkalmazhatják az első beültetést. 
A betegek egészséges bőréből nyert őssejtek révén a szövet kontrollálni tudja a hőt, a verejtékezést, és a tapintás érzékelését – mindezeket a jelenlegi mesterséges bőrök nem tudják.

Peter Maitz professzor tájékoztatásából kiderült: kutatási projektjükben a nagy előrelépést azt jelenti, hogy a mesterséges bőr lehetővé teszi a dermisz és annak érzékelő funkcióinak együttes regenerációját.

Jelenleg a laboratóriumi körülmények között előállított beültethető mesterséges bőr vastagsága még csak pár milliméter. Az ausztrál kutatók olyan mesterséges szövetet fejlesztenek, amelyek idegekkel, véredényekkel, izzadságmirigyekkel és szőrtüszőkkel vannak ellátva.

A mesterséges bőrként ismert háromdimenziós szerkezet tehát magában foglalja a dermiszt (irharéteg), az epidermiszt (hámréteg), vagyis a bőr középső és külső rétegeit.

A mesterséges bőr jelenleg még fejlesztés alatt áll, az ausztrál kutatók szerint 10 éven belül alkalmazhatják az első beültetést. A betegek egészséges bőréből nyert őssejtek révén a szövet kontrollálni tudja a hőt, a verejtékezést és érzékeli a tapintást – mindezeket a jelenlegi mesterséges bőrök nem tudják.

 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink