hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Újabb zuhanás jön az egészségügyi szakképzésben

Az ideihez hasonlóan több egészségügyi területen jövőre is megdöbbentően alacsony az államilag támogatott szakképesítési keretszám, írja a Magyar Nemzet.

Mint a lap megtudta, a jelenlegi tervek szerint vannak olyan megyék, ahol jövőre már egyáltalán nem lenne állami támogatás például mentőápoló-, fogászatiasszisztens- vagy gyakorló klinikai laboratóriumi asszisztens- képzés esetében.

A 2018–2019-es keretszámokat bemutató, a lap által megismert kormányrendelet tervezete szerint gyakorló klinikai laboratóriumi asszisztensképzés esetében Békés, Fejér, Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala, Veszprém és Vas megyében nem jár majd támogatás a szakképzési központoknak. Rosszul járnak a gyógymasszőrnek készülők is, ugyanis Hajdú-Bihar és Veszprém megyében sem támogatják ezt a képzést. A helyzet Veszprém megyében a legrosszabb, ott ugyanis a tervek szerint a mentőápoló-, a gyógyszertáriasszisztens- és a fogászatiasszisztens-képzést sem támogatják jövőre.

A gyógyszertári asszisztensek esetében nem támogatott a képzés Veszprém mellett Fejér, Heves, Vas és Zala megyében sem, míg a fogászati asszisztensnek készülők nehéz helyzetbe kerülhetnek Fejér, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Zala és Veszprém megyében.

A csecsemő- és gyermekápolók esetében 16, mentőápolóknál 14, az ápolóknál pedig 8 megyében és Budapesten is korlátozott a finanszírozás. 

A kormány tervezetében egyébként a jövőre vonatkozóan biztató változás, hogy a gyakorló ápolók esetében a jelenlegi nulla után jövőre kilenc megyében válhat korlátlanul támogatottá a szakképzés, míg az ápolók esetében ez a szám négyről 11 megyére emelkedik majd. Hasonló a helyzet a csecsemő- és gyermekápolók esetében, számukra Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében lehet korlátlan a támogatás az ígéretek szerint.

A teljes cikk

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink