hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Újabb részletek a magyar-állami-református-erdélyi kórházprojektről

Június elsején a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke Budapesten tárgyalt a Nagyváradon épülő kórházról – írja az Erdély Online-ra hivatkozva a NOL.

A Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral folytatott megbeszélésről idézik Csűry István püspököt: „Átadtuk az államtitkárnak a látványtervet és egy vaskos, ötszáz oldalas megvalósíthatósági tervkivonatot, amelyben szerepel az, hogy milyen egészségügyi szolgáltatások hiányoznak innen, mit kellene erősíteni, emellett egy sor statisztika is bele van foglalva. A kórház ügye más államtitkárságokon már felmerült, de most került az egészségügy minisztériumhoz, és az államtitkár úr azt ígérte, hogy szakemberek nézik át az anyagot, hogy lássák, mit lehet tenni, és azt is megvizsgálják, hogy a két ország törvénykezésében mi az, ami elősegíti, és mi az, ami nehezíti ennek a kórháznak a létrehozását. Azt Magyarországon is elismerik, hogy Romániának igen fejlett, korszerű egészségügyi törvénye van, csak a törvény betartásával van gond” – olvasható a nol.hu-n, ahol a magyar szaktárca az év második felére ígért választ a részletekről.

Az Erdély Online bővebben is ismerteti az elképzelést. Ugyancsak Csűry István püspökre hivatkozva írják: a leendő kórházban bárki kaphat majd egészségügyi kezelést, tehát alaptalanok azok a félelmek, miszerint a kórházban diszkriminatív módon csak magyarokat kezelnének, viszont azt leszögezte, hogy az egészségügyi intézményben dolgozóktól elvárják majd a román és a magyar nyelvtudást, illetve minden dolgozónak kell legyen lelkészi ajánlólevele, az ápolói feladatokat pedig diakonisszákra, apácákra bíznák. Ráadásul a munkatársak lelki gondozói továbbképzésen is részt vesznek majd, és lelkipásztori szolgálat is lesz a kórházban. „Elvégre mitől lenne református a kórház, ha nem a keresztény szellemiséget, a közeledést, az empátiát tekintené működési alapelvének. Éppen azért gondoltuk azt, hogy a magunk felelősségére vállalnánk a kórház működését, mert csak így látjuk biztosítva huzamos fennmaradását. A múltban kaptunk már ajánlatot, hogy felépítik a kórházat, és mi csak a nevünket adjuk hozzá, de mi igényt tartunk arra, hogy a kórház vezetőségét, az orvosokat, az asszisztenseket magunk válasszuk meg. A minőségi jellem kidomborodását keressük, nem szeretnénk egy olyan kórházat látni, amiben eluralkodik az embertelenség, ahol a pénz, a hatalmi szó dominál” – olvasható az erdon.ro-n.

(forrás: erdon.ro, nol.hu)
hirdetés

Könyveink