hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Újabb csoportok számára nyílik meg a védőoltás felvételének lehetősége

Keddtől a Magyarországon élő, taj-számmal nem rendelkező külföldiek is regisztrálhatnak a védőoltásra, jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

Müller Cecília kifejtette, ők is közöttünk élnek, járványügyi szempontból a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá esnek, ráadásul most már rendelkezésre áll kellő vakcina az ő oltásukra is. Hozzátette: május 10. után kezdődik a regisztrált 16-18 évesek oltása Pfizer-vakcinával. A Pfizer-BioNTech amerikai-német gyártó korábban az amerikai, nemrég pedig az európai gyógyszerügynökségnél kezdeményezte az oltóanyagának engedélyeztetését a 12-15 éves korosztály számára is. Az engedély megadása után további korosztályra terjesztik ki az oltást Magyarországon is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy azok a pedagógusok, akik felügyelőként dolgoznak a hétfőn elkezdődött érettségi vizsgák alatt, szombatra fognak emlékeztető sms-t kapni a második oltásra, függetlenül attól, hogy korábban hétköznapra szólt a behívójuk. Ehhez a kedden érkező 334 450 adag Pfizer-vakcinát fogják felhasználni.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a Janssen-vakcináját az oltóbuszokon használják, így a kistelepülésekre nem kell még egyszer visszatérniük a buszoknak, mivel ebből a vakcinából egy oltást adnak.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban megismételte, hogy az Ügyfélkapu rendszerén keresztül lehet kérdezni, utánanézni, érdeklődni, vagy - időpontfoglalás nélkül - a kormányablakokban is segítenek az ügyfeleknek. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Ügyfélkapun keresztül senki nem kap kártyát, de az ügyintéző utána tud annak nézni, "hol akadt el a kártya", illetve, hogy rögzítették-e az oltás tényét.

Ha valaki három hónapnál korábban szeretné megkapni az AstraZeneca-védőoltás második adagját, akkor ezt annál az oltópontnál (vagy háziorvosnál) kell jeleznie, ahol először beoltották. Ott rögzítik a kérését, és az oltópont szervezi meg a következő oltást. Ahhoz, hogy egyetlen adag vakcina se menjen kárba, össze kell várni tíz embert, így nem biztos, hogy éppen arra a napra esik majd a második dózis beadása, mint az első.

A szakember szerint folyamatosan és tendenciaszerűen javulnak a magyar járványügyi adatok, ami a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhető. Eddig 4 073 149 ember kapott már legalább egy védőoltást és 2 077 160-an pedig már a második adagot is megkapta. A magyar lakosság 42 százalékát már beoltották.

A szennyvízadatokkal kapcsolatban elmondta, hogy a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége a korábbi csökkenéshez képest a múlt héten stagnált; Budapesten, Debrecenben és Szolnokon az adatokban enyhe emelkedés, Egerben, Kaposváron, Pécsen, Székesfehérváron és Tatabányán enyhe csökkenés látszik. Kiemelte, az oltás és a védettségi szabályok betartása egyaránt fontos, és továbbra is arra biztatott mindenkit, hogy saját egészsége és a közösség védelméért kérje a számára felajánlott oltást, ne válogasson az oltóanyagok között.

Kitért arra: sok szolgáltatás, szórakozási lehetőség csak védettségi igazolvánnyal vehető igénybe, ennek feltétele pedig az oltás. Egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a teljes védettséghez mindkét dózis beadása szükséges. Müller Cecília jelezte, hogy ismét lehet a bölcsődébe, óvodába járó kisgyerekkel beküldeni játékot, plüssállatot, de ezeket tisztán kell tartani.

Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 3-án (MTI/Balogh Zoltán)
Egy nő megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagját a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. május 3-án (MTI/Balogh Zoltán)

A rendőrök 1966 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Gál Kristóf ismertetése szerint pénteken, szombaton és vasárnap közterületen 1922-en, egyéb, a rendeletben szereplő zárt helyen kilencen, tömegközlekedési eszközön 35-en nem viseltek védőmaszkot.

A rendőr alezredes szólt arról is, hogy a kijárási tilalomra vonatkozó szabály megszegése okán 668 esetben kellett fellépni az elmúlt 72 órában, a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai pedig két fővárosi helyszínen is intézkedtek zenés rendezvények szervezői és résztvevői ellen; többen drogot fogyasztottak a helyszínen végzett kábítószer-gyorsteszt alapján.

A hétvégén a rendőrök 193-szor intézkedtek Magyarországon átutazókkal szemben a szabályok megszegése miatt. Jelenleg 27 386 ember van hatósági házi karanténban, közülük 1668-an használják az online ellenőrzésre fejlesztett mobil alkalmazást.

Gál Kristóf elmondta azt is, hogy bár szombaton újabb enyhítő rendelkezések léptek életbe, az általános védelmi intézkedések, így a maszkviselés, az éjszakai kijárási tilalom és a gyülekezés, csoportosulás tilalma továbbra is érvényben van. "Kérjük együttműködésüket, hogy a közösen elért eredményeket meg tudjuk őrizni!". Gál Kristóf arra is felhívta a figyelmet, hogy a védettségi igazolvány kiemelt jogi védelmet kapott: aki azt meghamisítja vagy jogosulatlanul használja, közokirat-hamisítást követ el, amiért 5 évig tartó szabadságvesztés szabható ki.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink