hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Újabb adatok a növényi étrend kedvező egészségi hatásairól

Régóta népszerűsítik a növényi eredetű táplálékok kedvező egészségi hatásait a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával szemben, írja az OTSZ Online.

Ezeket az ajánlásokat erősíti meg két nemrégiben publikált obszervációs vizsgálat is. Mindkét vizsgálat erősségét az adja, hogy az utánkövetési idő évtizedekben volt mérhető. Az egyik vizsgálat általános populációban, míg a másik posztmenopauzális nők körében mutatta ki a szívbetegségek alacsonyabb incidenciáját

Az étrendi ajánlások szinte kezdettől fogva azt hangsúlyozzák, hogy egészségi szempontból az az étrend az optimális, mely nagy mennyiségben tartalmaz zöldségféléket, gyümölcsöket, gabonaféléket, fehérjéket és tejtermékeket. Napi 2000 kalóriás étrendet figyelembe véve ez körülbelül napi két csészényi gyümölcs, 2,5 csészényi zöldségféle, 170 grammnyi gabonaféle, 150 grammnyi fehérje és 3 csészényi tejtermék fogyasztását jelenti.

Két új kutatás is megjelent a közelmúltban ebben a témában A Journal of the American Heart Association című lapban „Túlnyomórészt növényi alapú étrend és az incidentális kardiovaszkuláris betegségek előfordulása középkorúak körében” címmel közzétett első vizsgálatban csaknem 5000 felnőttkorú résztvevőt követtek nyomon 32 éven keresztül. A résztvevők életkora a beválasztáskor 18 és 32 év közé esett. A vizsgálatba való belépéskor egyik résztvevőnél sem volt kimutatható szívprobléma. A rendszeres utánkövetéses vizitek során a vizsgálók figyelemmel kísérték a résztvevők egészségi állapotát, rákérdezve az étkezésre és azt egy pontrendszer alapján értékelve.

A vizsgálat lezárásakor csaknem 300 résztvevőnél állt fenn kardiovaszkuláris betegség. Az esetleges befolyásoló tényezők (pl. etnikai hovatartozás, nem, iskolázottság) szerinti korrekciót követően azt találták, hogy a növényi összetevőket legnagyobb mennyiségben tartalmazó étrendet követő, így a legmagasabb diétás pontszámot kiérdemlő résztvevők csoportjában 52%-kal kisebb volt a szívbetegség előfordulásának esélye, mint azok körében, akik kisebb arányban fogyasztottak növényi élelmiszereket.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink