2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új törvény kell az abortuszról

A horvát alkotmánybíróság új abortusztörvény elfogadására kötelezte a parlamentet – derül ki a HírTV tudósításából.

„Most jött el az ellenállás ideje, a nők az idióták ellen” – ilyen és hasonló transzparensekkel vonult fel Zágrábban az a több mint ezer tüntető, aki az abortusz feltételezhető szigorítása ellen tiltakozott, derül ki a HírTV tudósításából. A katolikus csoportok tavaly októberben újították fel követelésüket, hogy helyezzék hatályon kívül az 1978-ból származó liberális abortusztörvényt, mert nincs összhangban a Horvát Köztársaság alkotmányával.

Az alkotmánybíróság március elején utasította el a több évtizede elfektetett kérelmet, de ajánlásban szólította fel a parlament, hogy két éven belül alkossa meg az új abortusztörvényt. Az alkotmánybíróság ugyan nem helyezte hatályon kívül a még a kommunista időkből származó törvényt, de hangsúlyozta, hogy az új előírásokban a megfelelő felvilágosításra, a férfiak és a nők felelősségére kell helyezni a hangsúlyt a nem kívánt terhesség megelőzésében.

Jelenleg a terhességmegszakítás legális Horvátországban, de fizetni kell érte, az alkotmánybíróság a törvényhozóra hagyta, hogy meghatározza: a jövőben ki viselje a terhességmegszakítás költségeit.

Az egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a jobboldali kormány nem tiltja be az abortuszt, és nem gondolkodik a lengyel modell bevezetésén.

(forrás: HírTV)
hirdetés

Könyveink