hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új TB-szabályok: sokak tartozását már törölték is

Kiderült például, hogy az érintettnek lett legális munkája, vagy a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást, írja Az én pénzem.

2021-ben havonta 8 ezer forintot (napi 270 forint) kell fizetnie annak, akinek nincs egészségbiztosítása például azért, mert nincs munkaviszonya és egészségügyi szolgáltatásra más okból sem jogosult. Jogosult például az, akinek tanulói, hallgatói jogviszonya van, gyermekgondozási ellátást kap vagy nyugdíjas. A törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást a közfoglalkoztatottaknak, a munkanélkülieknek, a szociálisan rászorultaknak és a hajléktalanoknak is.

Egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet az, akinek alacsony a jövedelme. Ezt a rászoruló kérésére a lakóhelye szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Tehát a szociális rászorultságról a kormányhivatal dönt, és a jogosultságról hatósági bizonyítványt ad ki. Ha valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a havi 8 ezer (illetve napi 270) forintot, fel kell keresnie lakóhelyén a kormányablakot vagy a helyi kormányhivatal honlapját (www.kormanyhivatal.hu).

Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető. A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani. A kérelem alapján a NAV naptári évente egyszer, legfeljebb 12 hónapra pótlékmentes részletfizetést engedélyezhet a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyainak vizsgálata nélkül.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet az egészségbiztosítási szervnél (kormányhivatalnál) akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.

Az egyeztetési eljárás időtartama alatt az adószámlán már előírt egészségügyi szolgáltatási járuléktartozás nem tekinthető hátraléknak, emiatt senkit semmilyen hátrány nem ér, tehát a TAJ-szám továbbra is érvényes marad.

Szeptember közepéig már több mint 67 ezer magánszemélyt értesített az adóhivatal a fizetési kötelezettség törléséről, mert a NEAK és NAV közti adategyeztetések során kiderült például az, hogy időközben az érintettnek lett legális munkája, vagy – például a felsőoktatási tanulmányok megkezdése vagy a nyugdíjba vonulás okán – a törvény garantálja a térítésmentes egészségügyi szolgáltatást.

Akinek van teendője, mert az adatok szerint nincs egészségbiztosítása, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatja a kötelező járulékfizetés kezdetéről és a fizetendő összegről. Arról, hogy valaki biztosított-e, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján  (http://www.neak.gov.hu), ügyfélkapus bejelentkezést követően kérdezheti le adatait, gyűjtötte össze a tennivalókat Az én pénzem.

(forrás: Az én pénzem)
hirdetés

Könyveink