hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Új szer a szklerózis multiplex kezelésére

Első ízben sikerült nemcsak megállítani, de vissza is fordítani a szklerózis multiplexszel járó idegi károsodást. A jó eredményeknek áruk is van, írja az [origo].

A szklerózis multiplex autoimmun betegség, amelyben az immunrendszer megtámadja az idegrostokat védő, az ingerülettovábbítást felgyorsító "szigetelést", az úgynevezett myelinhüvelyt. A betegség aktív fázisában egy-egy területen romlik az ingerületvezetés, ami fel-fellángoló, változékony tüneteket, például látászavarokat, a végtagok ügyetlenségét, zsibbadást és vizelési zavarokat okoz. A betegség lefolyása ebben a stádiumban különösen kiszámíthatatlan: a tünetek jelentkezését sokszor hosszú, akár évekig tartó tünetmentes időszak követi.

A betegség későbbi fázisában már maguk az idegrostok is károsodnak, és a beteg állapota folyamatosan rosszabbodik. A leggyakrabban 20 és 40 év közöttiekben kialakuló szklerózis multiplexet jelenleg nem lehet gyógyítani, az elérhető terápiákkal csak lassítani lehet az előrehaladását.

Ezért is lehet nagyon izgalmas az alemtuzumab, amely a legújabb klinikai vizsgálatok szerint képes visszafordítani az idegi károsodást. A szer, amelyet eredetileg a leukémia egyes típusainak kezelésére fejlesztettek ki, egy úgynevezett monoklonális antitest, amely a nyiroksejtek (limfociták) felszínén lévő egyik fehérjéhez kötődve kiváltja azok pusztulását, és ezáltal gátat szab a myelinhüvelyt károsító autoimmun reakciónak.

Az immunválasz hatékony gyengítése ugyan kedvezően hat a szklerózis multiplex kórfolyamatára, ám ennek ára van: rövid távon a fertőzések, hosszú távon az egyéb autoimmun betegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát növelheti.

Az alemtuzumab klinikai alkalmazását szklerózis multiplex kezelésére várhatóan 2013 nyarán hagyják jóvá Európában és az USA-ban. Feltehetően nem első vonalban használt gyógyszerről lesz szó, illetve elképzelhető kombinált alkalmazás is.

A teljes cikk

Víg Julianna
a szerző cikkei

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés