hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új stratégiák a hasnyálmirigyrák kezelésére

A Washingtoni Egyetem St. Louis-i Orvostudományi Karának kutatói részletes elemzést készítettek a hasnyálmirigyrák terjedéséről, írja az Index.

A tanulmány azt vizsgálja, hogyan lesz az egészséges sejtből rákos sejt, és azt is, hogy az immunterápia hogyan segíthet ennek az agresszív daganattípusnak a kezelésében.

Ezzel párhuzamosan a Siteman Cancer Centerben (a Barnes-Jewish Kórházban) egy immunterápiás klinikai vizsgálat részeként a kutatók ugyanezeket a részletes elemzéseket végzik, hogy megtudják, hogyan reagál a daganat arra a két új gyógyszerre, ami a szervezet immunrendszerét acélozza meg, hogy fel tudja venni a harcot a rákkal.

A hasnyálmirigyrákot nagyon nehéz kezelni, először meg kell értenünk, hogy a hasnyálmirigy normális, egészséges sejtjei hogy lesznek rákosak – mondta Li Ding, a tanulmány társszerzője.

A kutatók 83 hasnyálmirigytumor-minta genetikáját és fehérjetermelését vizsgálták mélyrehatóan, különösen azt, hogyan változott a kezelés során a tumor térfogata különböző időpontokban.

Két kulcsfontosságú fázist sikerült kijelölni a daganat kialakulásában – az egyik az egészséges hasnyálmirigysejtek átváltozása rákmegelőző sejtekké, a másik: ezeknek a rákmegelőző sejteknek a rákossá alakulása. A következő vizsgálatoknak arra kell fókuszálniuk, hogyan válik a daganat áttétessé, és terjed tovább a testben.

Li Ding és munkatársai az átmeneti állapotban lévő sejtek vizsgálatával a jelzőmolekulák új kombinációját azonosították. Két különböző molekula párhuzamos kölcsönhatását találták a hasnyálmirigyrákban, aminek vizsgálata egy új típusú immunterápia kifejlesztésének lehetőségét hordozhatja magában. Azok a molekulák, amelyek gátlószerként működnek más rákos megbetegedéseknél, hiányoznak a hasnyálmirigyráknál – mondta Ding, aki szerinte a daganatot körülvevő gyulladásos sejtek megháromszorozódása összefügghet a kemoterápiával szembeni rezisztenciával, és a daganat körül lévő gyulladásos fibroblaszt sejtek megcélzása lehet a kulcs a kemorezisztencia leküzdésében – írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés