hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új STING-aktivátorok a daganatos betegségek ellen

Kutatók sikeresen aktiváltak olyan immunválaszt provokáló jelátviteli rendszert, melynek hatására a T-sejtek képesek felismerni és megsemmisíteni a daganatsejteket. A több éve tanulmányozott STING rendszert kiválóan aktiváló fehérjét sikerült létrehozni, melyek másként működnek, mint a már fejlesztés alatt álló STING-aktivátorok, írja a PharmaOnline.

A 44 fős kutatócsoport a Nature-ben publikálta cikkét az új STING (Stimulator of interferon genes) aktivátor molekulacsoportról.

A kutatókat régóta foglalkoztatta az a gondolat, hogy hogyan tudnánk az immunrendszer sejtjeit megtanítani a ráksejtek azonosítására, illetve arra, hogy célpontként jelöljék meg ezeket a sejteket az immunrendszer T-sejtei számára. Munkájuk során a kutatók érdeklődését egy STING nevű fehérje keltette fel, melynek aktiválásával a szervezet olyan T-sejteket képes kibocsátani, amelyek felismerik, és elölik a daganatsejteket. Több éves kutatással sikerült olyan molekulát találni, melynek tulajdonságait csak kis mértékben kellett megváltoztatni ahhoz, hogy alkalmas legyen a STING fehérje aktiválására.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A STING-hez kötődő amidobenzimidazol (ABZI) alapú molekulák egyik legnagyobb előnye, hogy injekció formájában adhatók be, így szisztémás válasz kifejtésére alkalmas. Ez igen kedvező a sebészeti úton megközelíthetetlen tumorok vagy a nagyobb daganatokról már levált, elvándorló, áttétet képező apróbb gócok elérésére. Ráadásul egereken végzett kísérletek során a kutatók azt is megfigyelték, hogy az új molekulák aktiválták az immunmemóriát, vagyis a rák visszatérésekor az immunsejtek már anélkül támadták meg a ráksejteket, hogy újabb kezelésre lett volna szükség.

A kutatók sokat várnak ugyan az új molekuláktól, de elismerték, hogy egyelőre a kutatás igen korai fázisában tartanak, legkorábban is csak jövőre kezdődhetnek meg embereken a biztonságossági vizsgálatok, és még jó pár évbe telhet, mire engedélyezett terápia lesz a felfedezésből.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink