hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új sebészi eljárás indul Miskolcról

Csókay András és munkacsoportja olyan mikroidegsebészeti eljárást fejlesztett ki, mely új utakat nyithat az egészségügy több területén – írja a borsodi kórház közleménye

Kapcsolódó cikkek

Az Acta Neurochirurgica, a  legnagyobb európai idegsebészeti szaklap az októberi számában leközölte azt az új hazai mikroidegsebészeti eljárást, mellyel az eddiginél jóval rövidebb kirekesztési idő mellet lehet agyi bypass műtéteket végezni.

Az eddigi kirekesztési idők 14-20 perc között mozogtak, az új miskolci módszerrel ez  5-6 perc alá vihető. A keringési kirekesztés szövődményei ellen eddig hűtéssel, speciális neuroprotektív anaestheticumokkal védekeztek. Ugyn létezik egy Utrechtben kifejlesztett lézeres technika (ELANA), amivel kirekesztés nélkül lehet elvégezni a bypasst, csakhogy alkalmazását korlátozza a mikroerek átmérője, valamint a szükséges eszközök rendkívül magas ára. Ezért az agyi érsebészetben többnyire maradt a hagyományos, közel fél évszázados mikrotechnika.

Dr. Csókay András  munkacsoportja a lényegi lépéseket már Szombathelyen, majd a Szt. János kórházban megtették, de módszerük az elmúlt  két évben Miskolcon nyerte el végleges formáját. Kellett hozzá a befejező ötlet, ami a Szt. Margit kórház sebész főorvosától,  Dr. Imreh Domonkostól származik. Tudniillik az, hogy a mikroérvarratokhoz kiegyenesített mikrotűt használjanak. Az úgynevezett ujjhegymegtámasztásos technika, amit 2006-ban Csókay András dolgozott ki, már meghozta a kívánt időcsökkenést, csak ha elfordult a tű, akkor új fogást kellett alkalmazni és a mikro-bypass ideje újra megnőtt. Az egyenes tű használata ezt védi ki és így lett biztos idejű a módszer.

Az eljárás a komplex agyi érzsákok, aneuryzmák ellátásánál további jelentős szövődménycsökkentést hozhat. Eddig is a  bypassal történő ellátás volt  a legeredményesebb, de még mindig 7%-a súlyos vagy halálos szövődménnyel járt, de az is jobb volt, mint a tisztán endovasculáris (14%), illetve  a hagyományos nyílt sebészi (20%) klippelés.

A stroke prevencióban is új utakat nyithat ez a módszer.

A munkacsoport most a hazai és a  külföldi társcentrumok bevonásával  gyűjti az eseteket, hogy a tisztán magyar innováció minél gyorsabban terjedjen itthon és külföldön.

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés