hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Új rezisztens gonorrhea baktériumtörzset fedeztek fel

Egy nemzetközi vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a nemi úton terjedő fertőzés egyik baktériumtörzse rezisztenssé vált az eddigi, bevett antibiotikumos kezelésre - adja hírül a BBC News svéd kutatásokra hivatkozva.

A gonorrhea-t okozó baktérium analízise kimutatott egy új variánst, mely igen effektív mutációkra képes. A Swedish Reference Laboratory tudósai arra hívták fel a figyelmet, hogy így a fertőzés akár globális fenyegetést is jelenthet, ezért mielőbb szükség van olyan új gyógyszerekre, melyek visszafoghatják a kór terjedését. A több bakteriális fertőzés kezelésére is alkalmazott cephalosporin antibiotikumokkal szemben – melyek közeli kapcsolatban állnak a penicilinnel – teljesen ellenállóak.

Először Japánban ütötte fel a fejét a neisseria gonorrhoea új variánsa, amely a H041 megjelölést kapta.

Dr. Magnus Unemo szerint – akinek kutató csoportja majd a Kanadában megrendezésre kerülő International Society for Sexually Transmitted Disease Research konferenciáján mutatja majd be kutatásának eredményeit– ez egy figyelmeztető ám előre megjósolható felfedezés volt. 

„Amióta az antibiotikumokkal való kezelés lett a bevett gyógymód a gonorrhea-s megbetegedésekkel szemben az 1940-es évektől, ez a baktérium jelentős fejlődést mutatott a rezisztens mechanizmusok kifejlesztésében a gyógyszerek ellenében. Noha még korai lenne kijelenteni, hogy ez a baktériumtörzs széles körben elterjedt volna, de ha nem fejlesztünk ki mielőbb új gyógyszereket és hatékony gyógyító programokat, gyorsan elterjedhet.”

Sok orvos, illetve a fertőzéssel foglalkozó szakértő úgy gondolja, hogy csak a cephalosporin összetételét kellene megváltoztatni az adagok növelésével egybekötve, illetőleg a prevencióra, megelőzésre kellene több hangsúlyt fektetni minden korosztályt megszólítva.

A gonorrhea az egyik legelterjedtebb nemi úton terjedő fertőzés a világon. A megbetegedett nők 50 százalékánál, míg a férfiak 2-3 százalékánál nem mutatkozik semmiféle tünet. Ha mégis a külső nemi szervek elváltozása mutathatja a betegség jelenlétét. Ha nem kezelik súlyos és sokszor visszafordíthatatlan egészségügyi komplikációkhoz vezethet. 

Antibiotikum-rezisztenssé vált a gonorrhea, legalábbis Walesben és Angliában a szexuális úton terjedő betegségre használt gyógyszerrel szemben igen ellenálló baktériumtörzseket fedeztek fel. Ez pedig jelentős közegészségügyi kockázatot jelent, mert a gonorrhea a második leggyakoribb nemi betegség a szigetországban.

A gonorrhea leginkább a fiatalok között terjed Angliában, ahol a második leggyakoribb nemi úton terjedő betegség. A korai tünetek enyhék lehetnek, és a legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy elkapták a kórt.

Azonban ha nem kezelik a fertőzést, akkor annak súlyos következményei lehetnek, főleg a nőknél, akik akár medencegyulladást is kaphatnak, ami pedig tönkre teheti a petevezetéket, és így terméketlenséget okozhat.

A brit Egészségvédelmi Hivatal (HPA) már 2001-ben vizsgálta, hogy mennyire áll ellen a fertőzés az antibiotikumpos kezelésnek, 2007-ben pedig hét olyan fertőzöttet találtak, akiknél a baktérium már ellenálló volt az azithromycinnel szemben.

 Dr. Stephanie Chisholm, a kutatás vezetője szerint ráadásul más antibiotikumok – a ciprofloxacin, a tetracycline és a penicillin – már használhatatlannak bizonyult a gonorrhea kezelésére. Az utolsó lehetőség – volt – az azithromycin. Ezért az orvosok arra figyelmeztetnek, mindenki védekezzen, ha szexuális kapcsolatot létesít.

(forrás: BBC News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés