hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új remény a meddő férfiaknak

Egy a Nature-ben megjelent tanulmány forradalmasíthatja a termékenységi kezeléseket, és minden férfi esetén hozzájárul ahhoz, hogy természetes úton apa lehessen.

A Münster Egyetem (Németország) és a Ben Gurion Egyetem (Izrael) munkatársai képesnek bizonyultak a spermiumok laboratóriumi körülmények között történő szaporítására.

Stefan Schlatt professzor és Mahmoud Huleihel professzor munkacsoportja egyelőre csupán egerek esetén volt képes a hímivarsejtek szaporítására, melyhez a herében lévő csírasejteket használták fel. A tenyésztőedényben speciális agargél volt, mely a csírasejtek környezetéhez hasonló körülményeket biztosított.

A Nature oldalain bemutatott tanulmány szerint hamarosan emberi ivarsejtekre is átültetik a módszert.

A férfiak meddőségi problémájának jelentősége az elmúlt 50 évben egyre növekedett, ugyanis eddig nem pontosan tisztázott okból a férfiakban lévő spermiumok száma nagymértékben csökkent. Egyes magyarázatok a környezeti tényezők, például a légszennyezés jelentőségét vetik fel, míg mások a műanyag-csomagolásban lévő női nemi hormonok szintjét okolják.

Huleihel professzor és munkatársai életképes egérspermiumokat voltak képesek kreálni, nem mutattak genetikai károsodást. A módszer során a tenyészelegyet számos anyaggal kellett kiegészíteni, azonban a technika humán sejtek esetén még nem működik megbízhatóan. A tökéletesítésre, hogy a szervezeten kívül lehessen az emberi spermiumokat tenyészteni, még néhány évet várni kell. A néha megdöbbentőnek tűnő lehetőségek között az is szóba jön, hogy egerek lennének a humán sejtek gazdái.

(forrás: Betegszoba.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink