hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új potenciális kezelés gyulladásos bélbetegségben

A Calgary Egyetem kutatói a Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology folyóiratban egy olyan gyógyszercélpontot azonosítottak, amely fordulatot hozhat a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésében.

Az IBD során a bélbaktériumok által kibocsátott, gyulladást megelőző vagy csökkentő anyagok, metabolitok mennyisége az egészséges bélhez képest csökken, és a bél folyamatos gyulladásos állapota következik be. A kutatók a mostani vizsgálatban a pregnán-X receptor (PXR) gyulladáscsökkentő hatását vizsgálták meg, amelynek szignalizációjában alapvető szerepet játszik a bélbaktériumok által kibocsátott indol-3-propionsav (IPA).

Egér modellszervezetekben az IPA-ra hasonlító szintetikus vegyületekkel a kutatók sikeresen aktiválták a bélgyulladás csökkenését eredményező szignalizációt, ami azt jelenti, hogy a természetes IPA-hoz hasonló hatóanyagok hatásosak lehetnek az IBD kezelését célzó terápiák során.

A következő lépés a humán klinikai vizsgálatok megkezdése lesz, itt a kutatók olyan gyógyszerformát szeretnének alkalmazni, ami szájon át szedhető, és a hatóanyagot a bélben a megfelelő helyen adja le.

Forrás: Kyle L. Flannigan et al, The Pregnane X Receptor and Indole-3-Propionic Acid Shape the Intestinal Mesenchyme to Restrain Inflammation and Fibrosis, Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology (2022).

Forrás: Medical Tribune
Forrás: Medical Tribune

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

IBD
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés