hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Potenciális gyógyszercélpont a depresszió gyógyításában

Spanyol kutatók a galanin N-terminális fragmens (1-15) élettani szerepének leírásával új gyógyszercélpontot azonosítottak, ami segíthet a depresszió elleni új gyógyszerek kifejlesztésében, közölte a PharmaOnline.

A University of Malaga kutatócsoportja a Journal of Psychopharmacology folyóiratban megjelent cikkében számolt be arról, hogy állati modellszervezeteken végzett vizsgálatokkal sikerült igazolniuk a galanin neuropeptid depresszív rendellenességekben betöltött szerepét. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Carmelo Millón et al. Role of the galanin N-terminal fragment (1-15) in anhedonia: Involvement of the dopaminergic mesolimbic system, Journal of Psychopharmacology (2019).

A depresszió valamelyik formája Magyarországon legalább a lakosság egytizedét érinti, becslések szerint világszerte legalább 350 millió ember szenved a betegségben. Gyógyszeres kezelésének több módja is van, általában a szerotonin-rendszerre ható készítményekkel kezelik (SSRI-kkel, azaz szelektív szerotonin-visszavétel gátlókkal). Ezeknél a szereknél problémát jelent, hogy hatásuk körülbelül két hét múlva jelentkezik, ráadásul a betegek 30%-a rezisztensnek bizonyul, írja a lap.

A Malaga Egyetem kutatói már két évtizede vizsgálják az agyban képződő egyik neuropeptid, a galanin dopaminerg mezolimbikus rendszerben betöltött szerepét, működését. A mostani vizsgálatukban állati modellszervezeteken végzett kísérletekkel kimutatták, hogy a galanin N-terminális fragmens (1-15) adagolásával erős anhedóniát voltak képesek előidézni, amit PET vizsgálatokkal is igazoltak. Az anhedónia a napi tevékenységekkel (mint például étel, szociális érintkezés vagy szex) kapcsolatos örömérzet képességének elvesztése. A kutatók azt is megállapították, hogy a galanin adagolásával a pozitív viselkedést megerősítő rendszert is sikerült elnyomni. A molekula humán élettani vonatkozásainak tisztázása a kutatók szerint nem csak a depresszió, hanem az agy jutalmazási rendszerének egyéb rendellenességei, például az addikciók gyógyításában is jelentős lehet.

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés