hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Új módszer korababáknak Kecskeméten

Jövő év elejétől újfajta módszer segítheti a koraszülött babák fejlődését a kecskeméti megyei kórházban. A kádban végzett neuro-hidroterápia hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját, közölte a BAON.

Kapcsolódó cikkek

A módszert még 1986-ban dr. Schultheisz Judit gyermekorvos, a Gézengúz Alapítvány vezetője dolgozta ki. Mint a lapnak elmondta, harmadik gyermeke agyvérzéssel és felkarbénulással született, ekkor sajátította el a Katona Ferenc professzor nevéhez fűződő neuroterápiát, amelynek mozgáselemeit döntően lejtőn és asztalon végzik a szakemberek és a szülők. A  módszert aztán továbbgondolta, mert úgy látta, a mozgásokat könnyebb lenne a vízben végrehajtani. Dr. Schultheisz Judit így alkotta meg a csecsemőúszás felhasználásával, idegélettani elvek és terápiás elemek, speciális műfogások beépítésével a neuro-hidroterápiát. Saját tapasztalata is azt mutatta, hogy eredményt lehet vele elérni: gyermeke agyvérzése teljesen, tünetmentesen felszívódott.  Az eljárás képzését akkreditálták, így azt elvégezve egyre több szakember használja a módszert országszerte.

De miért is jó a neuro-hidroterápia, hogyan segíthet a koraszülött csecsemők fejlődésében?

– A víz jelenléte nagyon is szükséges a koraszülött babáknak, hiszen ők idejekorán kikerültek a magzatvízből, ahol folyamatosan forogtak, bukfenceztek. Éppen ezért fontos számukra, hogy az élmény „kint” ismétlődjön, kicsit úgy érezzék, hogy ismét a saját közegükben vannak. A víz lehetőséget ad a szenzoros, a bőr által érzett ingerek kiváltása mellett az egyensúlyi rendszer aktiválásával a magzati mozgások gyakorlására is – magyarázta a Gézengúz Alapítvány vezetője.

A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja az idegrendszer érését, javítja a gyermekek izomtónusát, hőszabályozását, mozgáskészségét és koordinációját, ezenkívül serkenti a gyermek testi fejlődését, kommunikációs képességeit. A koraszülött babák kevesebb maradványtünettel juthatnak túl az idő előtti világrajövetel okozta traumán, így a neuro-hidroterápiával nagyobb az esély a gyógyulásra oxigénhiányos állapot vagy mikrovérzés esetén is.

(forrás: Baon.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés