2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Új módszer a szívinfarktus ellen Magyarországon

Legalább 30 százalékkal lehet csökkenteni a szívinfarktusok előfordulását a koszorúéren belüli nyomásméréssel. A módszert egy belga orvos fejlesztette ki, de már Magyarországon is alkalmazzák.

A koszorúerek állapotát többféle módon lehet mérni. A legújabb fejlesztés egy olyan nyomásmérő drót, amit bevezetnek az erekbe, és így mérik meg a szűkületet. Ezzel a módszerrel pontosabb adatokat kapnak az orvosok, mint egy érfestéses vizsgálatnál. Az eljárás segítsével azt is könnyebb megállapítani, hogy a beteget kell-e műteni, vagy más kezelést lehet alkalmazni.

Ha ezt a módszert is alkalmazzuk a hagyományos érfestéshez képest, akkor a betegek halálozása és az infarktus előfordulása több mint 30 százalékkal alacsonyabb, mint ha csak az érfestésre hagyatkoznánk – nyilatkozta az m1 Híradójának dr. Piróth Zsolt főorvos.

Az Országos Kardiológiai Intézetben már alkalmazzák ezt a módszert a gyógyításban, a magyar kardiolgógusok pedig több mint 100 európai orvosnak tartottak előadásokat az eljárásról és annak hatásairól.

A beavatkozást már az egészségbiztosító is támogatja, hiszen a daganatos betegségek után a koszorúér-szűkületben halnak meg a legtöbben Magyarországon.

Évente 20-25 ezer betegnél fordul elő Magyarországon a szívinfarktus, amit legtöbbször a koszorúerek elzáródása okoz.

(forrás: hirado.hu)