hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Új lehetséges megközelítés a makuladegeneráció vagy az Alzheimer-kór kezelésében

A Sanford Burnham Prebys intézet kutatói a Biophysical Journal folyóiratban számoltak be új eredményeikről, amelyek megváltoztathatják a makuladegeneráció vagy akár az Alzheimer-kór kezelésének megközelítését.

A kutatók azt vizsgálták, hogyan változik a vérben található egyik fehérje, a vitronektin szerkezete az eltérő nyomásviszonyok hatására. Ezt azért tartották fontosnak, mert ez a protein több öregedéssel kapcsolatos betegségben is szerepet játszik, makuladegeneráció folyamán például a szem hátsó részében gyülemlik fel, de Alzheimer-kór és atherosclerosis esetén is fehérje-akkumuláció okoz problémát.

A vizsgálat során a kutatók észrevették, hogy a fehérje szerkezete az eltérő nyomásviszonyok hatására úgy változik meg, hogy könnyebben képes kötődni a vérben található kalcium-ionokhoz. Ez okozhatja a kalcifikált plakkokat, amelyek számos betegségben megfigyelhetők.

A kutatók szerint pár éven belül sikerülhet olyan antitestet létrehozni, ami megakadályozza ezt a kötődést úgy, hogy közben a fehérje normál funkciója fennmarad.

Forrás: Ye Tian et al, Calcium-induced environmental adaptability of the blood protein vitronectin, Biophysical Journal (2022).

Fotó: Stockfresh/MedicalOnline archív
Fotó: Stockfresh/MedicalOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink