hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új lehetőségek a genomikában

Egyszerre akár 10 teljes emberi genomot lehet költséghatékonyan feltérképezni azzal az új, nagy kapacitású DNS-szekvenáló készülékkel, melyet az elmúlt hetekben állítottak üzembe a Debreceni Egyetem Genomi Medicina és Bioinformatikai Szolgáltató Laboratóriumában.

A nagy áteresztőképességű genetikai vizsgálómódszerek robbanásszerű fejlődése lehetővé tette, hogy napjainkban a korábbinál szélesebb körben, viszonylag gyorsan és költséghatékonyan szerezzünk információkat bonyolult biológiai rendszerekről. Ezek a fejlett technológiák új perspektívákat nyitnak többek között a genetikai betegségek diagnosztikája, tanulmányozása és pathomechanizmusuk megértése terén. Különösen a genomikai vizsgálatok fejlődése került előtérbe, mivel napjainkban egy beteg teljes genetikai térképe meghatározható genomszekvenálással – fejtette ki a hirek.unideb.hu-nak Tőzsér József, a Debreceni Egyetem egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese.

Az Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet igazgatója hozzátette: az intézet Genomi Medicina és Bioinformatikai Szolgáltató Laboratóriuma, valamint Klinikai Genetikai Tanszéke régóta biztosít genomikai szolgáltatásokat és technológiákat az egyetemi kutatók és klinikusok számára. A világ legnagyobb genomikai vállalatcsoportjával, a kínai Bejing Genomics Institute-tal kötött együttműködési megállapodás nyomán most beszerzett, kínai MGI cég által beüzemelt, nagy kapacitású DNS-szekvenáló készülék (MGI DNBSEQ G400) ezeket a lehetőségeket bővíti, így Debrecenben is meghatározható a teljes genetikai térkép.

 

A molekuláris genetika területén a Debreceni Egyetem mindig is élen járt. A mostani műszerfejlesztés a már meglévő kis és közepes szekvenálási kapacitást egy nagy áteresztő képességű műszerrel egészíti ki. Az MGI cég által kifejlesztett DNS szekvenálási technológia segítségével költséghatékonyan, egyszerre akár 10 teljes emberi genomot is fel lehet térképezni – ismertette a rektorhelyettes.

A klinikai genetikai gyakorlatban a műszer diagnosztikai célokat is szolgál: ritka betegségek oki tényezőinek meghatározását teszi lehetővé, illetve az elvégzett kísérletekből diagnosztikai, prediktív és a gyógyszerek hatását előrejelző adatok is kinyerhetők.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink