hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új jelentés: ellentmondásos a cetfajok sorsa

Meglehetősen vegyes képet mutat a bálnák és delfinek állományának legutóbbi világméretű felmérése. Néhány nagyobb testű cetfajt kevésbé veszélyeztetett státuszba soroltak át, míg más fajok fennmaradása továbbra is kétséges - írja az origo.

A világ legnagyobb természetvédelmi szervezete, a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) augusztus 12-i bejelentése szerint néhány nagytestű bálnafaj populációja az 1980-as években bevezetett nemzetközi bálnavadászati tilalom óta növekvőben van, így jelenleg nem fenyegeti őket a kihalás veszélye. A mintegy 80 különféle cetet (Cetacea) vizsgáló felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a számba vett fajok nagyjából negyede - főként a kistermetű fajok - veszélyeztetett. A legnagyobb fenyegetést számukra a halászhálók jelentik, amelyekbe belegabalyodva sok delfin és más kistestű cet leli halálát.
Az IUCN kiemeli, hogy adatok hiányában a felmérés csupán a világ cetállományának kevesebb mint felére terjedt ki, 44 fajról nem állnak rendelkezésre adatok, így a cetek valós helyzete ennél sokkal rosszabb is lehet. Főként azokról a fajokról hiányosak az ismereteink, amelyek a partoktól távol, vagy a periféria országainak vizeiben élnek- mondta el Randall Reeves, az IUCN cetszakértő csoportjának vezetője.
Az eredmények alapján a hosszúszárnyú bálnát (Megaptera novaeangliae)  veszélyeztetettről "visszaminősítették" nem veszélyeztetett fajjáé.Szintén megszűnt két másik faj, a déli félteke óceánjaiban honos déli simabálna (Eubalaena australis) és a Csendes-, valamint az Atlanti-óceán északi részén élő közönséges csukabálna (Balaenoptera acutorostrata) veszélyeztetett besorolása is.A három nagy cetfaj helyzetének javulása mellett számos aggasztó jelet is tapasztaltak a fölmérés készítői. A vizsgálatba bevett 86 fajnak majdnem a negyedét fenyegeti a kihalás, ezek közül korábban 9 fajt soroltak veszélyeztetett vagy súlyosan veszélyeztetett kategóriába. A Mexikó partjainál húzódó Kaliforniai-öbölben honos vaquita (Phocoena sinus) nevű barnadelfin például minden valószínűség szerint kipusztul a közeljövőben: a vadon élő példányok számát csupán 150-re becsülik, és ennek a hanyatló állománynak is évente mintegy 15 százaléka fullad meg halászhálókba gabalyodva.



Forrás: [origo.hu]

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink