hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új ízületek növesztése nyulakban

Visszanövesztették elvesztett ízületeiket és ízületi porcukat nyulak, amelyekbe mesterséges combcsontot ültettek eltávolított sajátjuk helyébe, írja a The Lancet.

A The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint őssejtek átültetésére nem, csupán egy növekedési faktorra volt szükség ahhoz, hogy a nyulak szervezetét az ízületi szövetek pótlására késztessék.

Ez az első eset, hogy teljes ízületi felszínt sikerült regenerálni funkciói visszatérése mellett – hangsúlyozták a New York-i Columbia Egyetem, a dél-karolinai Clemson Egyetem és a Missouri Egyetem kutatói. Az eljárás a későbbiekben alkalmas lehet sérült emberi csípők, vállak és térdek regenerálására.

A kutatók eltávolították 10 nyúl mellső lábának combcsontját, és egy mesterséges úton létrehozott vázzal helyettesítették. A váz egy olyan biokompozitból készült, melyet az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, az FDA engedélyezett csontregenerálásra. A protézis anyagát polikaprolakton és hidroxiapatit felhasználásával állították elő.

A nyulak eltávolított ízületét lézeres mérés segítségével pontosan lemásolták, majd a vázat növekedési faktorokat tartalmazó oldatba mártották. A csont visszaültetése után a protézissel bevitt vegyület odavonzotta a csont- és porcőssejteket. A nyulak mindössze négy hét alatt visszanövesztették ízületeiket, az új porcok teljesen beborították a csont felszínét és normális mozgásra voltak képesek.

Mint Jeremy Mao kutatásvezető elmondta, már vannak érdeklődő cégek, melyek gyártanák a bioprotézist. Az eljárás szabadalmát a Columbia Egyetem birtokolja, ahol Mao is tevékenykedik. A ma alkalmazott fémprotézisek élettartama 10-15, ám Mao úgy véli, az új pótlás ennél sokkal tovább is tarthat, mert a test saját maga építi fel.

 

 - Reuters -

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink