hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Új IL-6 antitest krónikus vesebetegeknek

Az OTSZ Online szerint az interleukin-6 gátló ziltivekimab csökkentette több gyulladásos és a trombózisra utaló biomarker szintjét a magas ateroszklerotikus kockázatú, közepes vagy súlyos krónikus vesebetegségben (CKD) szenvedőkben.

A mérföldkőnek számító CANTOS vizsgálat kimutatta, hogy a veleszületett immunitás IL-1‑ről IL-6-ra és CRP-re vezető útvonalának egy IL-1β elleni monoklonális antitesttel, a canakinumabbal (Ilaris), történt célzott kezelése 35-40%-kal csökkentette a hsCRP-t, és -az alacsony denzitású lipoproteinek (LDL) szintjének csökkentésétől függetlenül- csökkentette a miokardiális infarktus, a stroke és a szívhalál kockázatát.

A klinikai előny nagyobb volt azoknál, akiknél erőteljes IL‑6 csökkenés volt tapasztalható, ami arra utal, hogy maga az IL-6 lehet az ateroprotekció elsődleges célpontja. Ezt megerősítik a közelmúltban végzett mendeli randomizációs vizsgálatok és egereken végzett kísérletek, melyek szintén azt mutatják, hogy az IL-6 receptor elleni antitestek lassítják az ateroszklerotikus progressziót.

A RESCUE a magas kockázatú, CKD-ben szenvedő és emelkedett hsCRP-vel rendelkező betegekre fókuszált, akiknél az IL-6 korrelál a vesekárosodás súlyosságával és az ateroszklerotikus kockázat mértékével. A RESCUE vizsgálatban elért, ziltivekimab által a hsCRP-re gyakorolt változás mértéke közel kétszer akkora volt, mint a CANTOS-ban korábban megfigyelt, canakinumabbal elért 15‑20%‑os csökkenés, közli a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink