hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Gyógyítás

Új gyógyszerkibocsátó stent

Európában engedélyezték az amerikai Abbott Laboratories új, a korábbinál hajlékonyabb gyógyszerkibocsátó stentjét, amely könnyebben eljuttatható a szívkoszorúér sérült vagy elzáródott szakaszára.

A stent egy hálós falú, általában fémből készült cső, melyet leggyakrabban elzáródó erekbe helyeznek fel. A műtét (stentelés) után az érfal belső oldalán lerakódott úgynevezett plakk már nem befolyásolja a vér szabad áramlását, mert a felhelyezett implantátum szétfeszíti a rizikós érszakaszt. Stenttel erősíthetők meg az olyan gyenge érszakaszok is, ahol az ér repedésének rizikója áll fenn. Vannak gyógyszerkibocsátó stentek is, melyek lassan, folyamatosan olyan anyagot bocsátanak ki a vérbe, amely akadályozza az ér ismételt elzáródását.

A Xience Prime stent új variánsa ugyanazt a gyógyszer bocsátja ki, mint a cég legkeresettebb terméke, a Xience V, csupán könnyebben kezelhető. Ráadásul többféle méretben gyártják – vékony erecskékben ugyanúgy alkalmazható, mint hosszú sérülések kezelésére.

Az Abbott Laboratories a harmadik negyedévben kezdi el árusítani az új termékét Európában, s a cég reményei szerint 2012-re az Egyesült Államokban is engedélyezik a forgalmazását.
 
Az Abbott Laboratories hozzáfogott olyan stentek kifejlesztéséhez is, amelynek alkotóelemei két év alatt felszívódnak a szervezetben, olyan eret hagyva hátra, amely „segédeszköz” nélkül is képes funkcionálni.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés