hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egészségipar

Új gyógyszerekre van szükség az ellenálló baktériumok miatt

Kevés a fejlesztés alatt álló olyan gyógyszer, amely hatékonyan vehetné fel a küzdelmet az ellenállóvá vált baktériumokkal szemben, holott azok már most is évente 25 ezer európai halálát okozzák – közölték uniós egészségügyi hatóságok képviselői Stockholmban.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMEA) közös jelentésben sürgeti a döntéshozókat, hogy dolgozzanak ki globális és európai stratégiát a multirezisztens (több hatóanyagnak ellenálló) baktériumok kérdésében. Elmondták, hogy évente mintegy 25 ezer ember hal meg az Európai Unióban az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok miatt, ami 1,5 milliárd euróba kerül a társadalomnak.

Az uniós egészségügyi szakértők e témában tartott stockholmi tanácskozása alatt közzétett jelentés szerint jelenleg csak 15 új antibakteriális szer áll fejlesztés alatt, legtöbbjük igen korai stádiumban.

A bőrfertőzést, ételmérgezést vagy tüdőgyulladást okozó gyógyszerrezisztens baktériumok miatt életveszélybe kerülhetnek a megfertőződött páciensek. A fertőzések száma elsősorban a kórházakban emelkedik, de más közösségekben is egyre gyakrabban fordul elő.

„Az új antibiotikumok kutatásának és fejlesztésének ösztönzése nélkül a megfertőződött emberek egyre nagyobb számban maradnak hatékony kezelés nélkül” – mondta Bo Aronsson az Európai Gyógyszerügynökség orvosa és kutatója.

A legveszélyesebb kórokozó, a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) által okozott fertőzések száma a széles körű összefogás eredményeként csökkent az elmúlt években az Európai Unióban. Más, úgynevezett Gram-negatív baktériumok multirezisztens formái azonban egyre gyakoribbak – figyelmeztettek a szakértők.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Goran Hagglund, Svédország egészségügyi minisztere a kedvezőtlen trend megváltoztatását célzó ösztönzők fontosságát húzta alá. Ilyen ösztönző lehet szerinte a területre vonatkozó adószabályok módosítása és a kutatások támogatása.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink