hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Új gyógyszercsoport a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kezelésére

A St. Louis székhelyű Washington University School of Medicine kutatói a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkükben egy eddig ismeretlen gyógyszercsoportról számoltak be, amely ígéretesnek mutatkozott 2-es típusú cukorbetegség és a nem-alkoholos zsírmájat valamint szív-érrendszeri problémákat okozó metabolikus szindróma kezelésében, közölte a PharmaOnline.

A SWELL1 fehérje eredeti szerepe szerint a sejtek méretét, térfogatát érzékeli, ám segít az inzulin kiválasztásának kontrolljában, és a vázizmokban valamint a zsírszövetekben is növeli az inzulin iránti érzékenységet. Ezt a hatást úgy éri el, hogy szignálmolekulaként viselkedve olyan sejtfunkciókat kapcsol be, amelyek szabályozzák azt, hogy a sejtek mennyire jól használják fel az inzulint, valamint megkönnyíti a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját. A mostani kutatásban kifejlesztett SN-401 és még vizsgált változatai stabilizálják a SWELL1 molekulát, így fokozzák expresszióját és szignalizációs tevékenységét többféle szövetben is. Az SN-401 másik előnyös tulajdonsága, hogy egészséges egerekben nincs jelentős hatással a vércukorszintre, ellentétben a mai gyakorlatban használt antidiabetikumokkal.

Forrás: Susheel K. Gunasekar et al, Small molecule SWELL1 complex induction improves glycemic control and nonalcoholic fatty liver disease in murine Type 2 diabetes, Nature Communications (2022).

Fotó: PharmaOnline archív
Fotó: PharmaOnline archív

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink