hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új együttműködéssel gyorsítják a COVID-19 variánsainak azonosítási folyamatát

A koronavírus még fertőzőbb mutánsainak megjelenése magában hordozza annak veszélyét, hogy lelassul a globális felépülés és meghiúsul a vakcinák által nyert immunitás. Annak érdekében, hogy segítsék a kormányokat és az orvosszakmát az új variánsok felismerésében és a gyors reagálásban, az Oxfordi Egyetem és az Oracle egy globális kórokozó-elemző rendszert (Global Pathogen Analysis System, GPAS) hozott létre, amely egyesíti az Oxfordi Egyetem kórokozó-adatokat elemző platformját az Oracle felhőalapú infrastruktúrájával.

„Eme hatékony új eszköz világszerte segíteni fog a kutatóintézetek, közegészségügyi szervezetek, egészségügyi szolgáltatók és diagnosztikai vállalatok szakembereinek, hogy még mélyrehatóbb ismereteket szerezzenek a fertőző betegségekről, kezdve a koronavírussal” – nyilatkozta Derrick Crook, az Oxfordi Egyetem mikrobiológia professzora.

„A globális kórokozó-elemző rendszer segít létrehozni egy globális közös szabványt az új vírus adatainak összegyűjtéséhez és elemzéséhez, valamint a közegészségügyet fenyegető egyéb mikrobiális veszélyekhez. Ez új szintre emeli a kórokozókkal kapcsolatos adatok feldolgozását. Izgatottan várjuk, hogy az Oracle-lel együttműködve egy csúcstechnológiai platform segítségével mélyíthessük el a kutatásainkat.”

Az eredetileg tuberkulózis-kutatáshoz létrehozott SP3-t jelenleg a SARS-CoV-2 vírus szekvenciaadatainak egységesítésére, standardizálására, elemzésére és összehasonlítására használják – ezzel eredményezve annotált genomszekvenciákat és azonosítva új variánsokat. Az SP3 feldolgozási kapacitását az Oracle új fejlesztése növeli, amely biztosítja a magasszintű teljesítményt és védelmet, valamint az SP3 rendszer elérhetőségét a nap 24 órájában az Oracle Cloud szolgáltatásban. Az SP3 rendszer átfogó és szabványosított COVID-19 elemzéseket lesz képes nyújtani nemzetközi szinten, a benyújtást követő néhány percen belül. Az eredményeket biztonságos körülmények között osztják meg szerte a világon.

Az Oracle Cloud kiterjedt gépi tanulásával felszerelkezve az együttműködő tudósok, kutatók és kormányok világszerte először dolgozhatnak fel, elemezhetnek, vizualizálhatnak és hozhatnak létre akciótervet a COVID-19 kórokozókra vonatkozó adatok széles gyűjteményét használva. Ez magában foglalja a mutánsok azonosítását és azok lehetséges hatását a vakcinára és a kezelés hatékonyságára. A rendszer adatelemző felülete megmutatja például, hogy mely specifikus törzsek terjednek gyorsabban, mint mások, és vajon a genetikai jellemzők hozzájárulnak-e a fokozott fertőzőképességhez és az oltóanyagoknak való ellenálláshoz. Az Oxfordi Egyetem már most feldolgozta a világ SARS-CoV-2 szekvenciájának felét, összesen több mint 500 000-et.

 

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

Az Oxfordi Egyetemről

Az Oxfordi Egyetem ötödik éve áll a Times felsőoktatási intézményeket rangsoroló listájának 1. helyén, és eme siker középpontjában úttörő kutatásai és innováció állnak. Oxford világszerte híres kutatási kiválóságáról; a világ számos kiemelkedő tehetségének ad otthont. Milliók életének segítésére és a valós problémák megoldására törekednek, partnerségek és együttműködések terjedelmes hálózatán keresztül. Kutatásaik széleskörűsége és interdiszciplináris jellege ötletes és innovatív meglátásokat és megoldásokat eredményez.

Az Oxford University Innovation nevű, a kutatások gazdasági felhasználásával foglalkozó részlege révén Oxford az Egyesült Királyság legjelentősebb egyetemi szabadalmi bejelentője, továbbá az élen jár az egyetemi spin-outok tekintetében – 1988 óta több mint 200 új vállalat létrejöttét eredményezte. Ezen vállalatok több mint egyharmada az elmúlt három évben jött létre.

Az Oracle-ről

Az Oracle Cloud integrált üzleti alkalmazásokat szolgáltat értékesítés, marketing, szolgáltatások, HR, pénzügy, SCM és gyártás területén, valamint automatizált és biztonságos második generációs felhő-infrastruktúrát biztosít ügyfelei számára.

(forrás: LWp Kommunikáció)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!