hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Új alvásdiagnosztikai központ nyílt Szegeden

Az ország legkorszerűbb alvásdiagnosztikai és -terápiás centrumát adták Szegeden; a központban a négy dél-alföldi megye alvásproblémával küzdő betegeit látják el - közölte Várszegi Mária főorvos.

A Szegeden már évek óta működő alvásközpont feladatát átvevő intézményben öt, minden igényt kielégítő szoba várja azokat, akik el- és átalvási zavarokkal, éjszakai légvételi gondokkal, vagy a több mint száz egyéb alvásbetegség bármely másik típusával küzdenek. A pácienseket az otthoni körülményeket szimulálva egyágyas szobákban vizsgálják, rögzítik az alvás során az összetett élettani folyamatokat, s ezek alapján derítik föl, mi állhat problémájuk hátterében. A betegségekre vagy a központ szakemberei kínálnak megoldást vagy bevonnak más - például belgyógyász, kardiológus, fül-orr-gégész - szakembereket - tudatta a főorvos.
Pontos felmérés ugyan nincs a magyarországi helyzetről, de a külföldi vizsgálatokon alapuló becslés szerint a lakosság hatvan százaléka szenved valamilyen alvásproblémával élete során. Azért fontos az alvásgondok okainak felderítése, mert jelezhetnek valamilyen súlyos elváltozást, illetve okozhatnak is más betegségeket - fogalmazott Várszegi Mária.
A főorvos elmondta, a központban - ahol havonta mintegy háromszáz pácienst látnak el - nemcsak orvosi műszerekkel végzett diagnosztikai munka és terápia zajlik, hanem számos egyéb olyan tevékenység is, amely révén a páciensek elsajátíthatják az alvás helyes technikáját és megismerhetik azokat a módszereket, amelyekkel alvásukhoz optimális, valóban pihentető környezetet alakíthatnak ki.
A betegek számára bizonyos alvásdiagnosztikai vizsgálatok tb-finanszírozással is elérhetőek, az ellátás más részéért a pácienseknek fizetniük kell - tette hozzá.
A Szegedi Tudományegyetem és az üzemeltető Somnius Kft. közös beruházásában kialakított központban a korábban két épületben működő ambulancia és laboratórium most már egy helyen várja a betegeket. A központnak helyet adó kórházi épület felújítása mintegy 25 millió forintba került, a korszerű diagnosztikai eszközöket 5-10 millió forintért vásárolták meg.

Forrás: MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés