hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Új alkuszra bízta az ÁEEK a kórházak biztosításait

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix érdekeltségébe tartozó Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-re bízta a kórházak biztosításainak alkuszi feladatait, írja a 24.hu.

Az állami egészségügyi intézmények tulajdonosi jogait gyakorló ÁEEK összevont közbeszerzési eljárásban igyekezett megkeresni az alá tartózó 91 kórház számára a legkedvezőbb biztosítási konstrukciót, ehhez pedig Mészárosék alkuszcégének segítségét vették igénybe. A kórházak egyenként is leszerződtek a Hungarikummal, példaként a 24.hu közli a Keszthelyi Kórházzal kötött megállapodást.

Az alkuszcégek megbízójuknak ingyen dolgoznak, jutalékukat – ami piaci forrásaink szerint a biztosítási összeg 15-20, kiugró esetben 30 százalékát jelenti – a nyertes biztosítótól kapják. Ez érdekeltté teheti az alkuszcéget abban, hogy minél magasabbra tornázza fel  a biztosítási díjat, de egészséges piaci verseny esetén ez a veszély nem áll fenn.

Az ÁEEK közbeszerzésén a következő fedezeti körökre kerestek biztosítót:

  • vagyon-, felelősség és szakmai felelősségbiztosítás mind a 91 intézményben,
  • vezető tisztségviselők felelősségbiztosítása az ÁEEK 51 székhelyén és telephelyén,
  • csoportos élet- és balesetbiztosítás 7 intézmény dolgozói számára,
  • GDPR felelősségbiztosítás az ÁEEK alá tartózó 27 intézményben.

Ajánlatot az Uniqua Biztosító Zrt. és az Allianz Hungária Biztosító Zrt. adott, a megbízást utóbbi vitte el, a négy fedezeti körre összesen 2,6 milliárd forintért. Ha a Hungarikum Alkusz a megbízási díj meghatározásakor nagyon szerény volt és tíz százalékot kért, akkor az Allianz több mint 260 millió forinttal gazdagíttatta őket, ha erősebben fogott a ceruzájuk és 30 százalékos díjat szabtak meg, az Allianznak 780 millió forintnyi mélységben kellett a zsebébe nyúlnia.

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink