hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új, veszélytelen teszt a magzati Down-szindróma kimutatására

Egy új teszt került a piacra augusztus 20-án Németországban, amellyel prenatálisan nagy biztonsággal kimutatható a Down-szindróma – jelentette be a gyártó. Bevezetését nagy vita övezi, mert vannak, akik attól tartanak, hogy ennek folytán megnő az abortuszok száma.

A teszt ezen kívül még Svájcban, Ausztriában és Liechtensteinben kapható.

A PrenaTest néven forgalomba hozott terméket, amelyet a német LifeCodexx vállalat gyárt, azon nők számára javasolják készítői, akiknek terhessége már legalább 12 hetes és nagy a kockázata annak, hogy Down-kóros gyermeket szülnek.

Új teszt (erinto.postr.hu)A Down-kór a 21-es kromoszóma triszómiája, s az új vérteszt lényege, hogy az anya véréből a 21-es kromoszóma szekvenciáit mutatják ki innovatív molekuláris genetikai módszerekkel, s ha ezek aránya nagyobb a vártnál, akkor nagy valószínűséggel feltételezni lehet a magzat Down-kórját. A vizsgálat tehát nem invazív, de pontossága nagyjából olyan, mint az erre a célra jelenleg használt invazív teszteké, az amniocentézisé vagy a korionboholy mintavételé.

Még forgalomba sem került a teszt, de bizonyos jogvédő csoportok máris össztűz alá vették, attól tartva, hogy az eredménye több abortusz lesz. Júniusban a Down-szindróma szervezetek nemzetközi szövetsége az Európai Emberi Jogi Bíróságnál tiltakozott a teszt bevezetése ellen. A szövetségnek, amely 16 ország 30 szervezetét tömöríti, az az álláspontja, hogy a strasbourgi bíróságnak „tekintetbe kell vennie, hogy emberi lényekről van szó, és meg kell védenie a Down-szindrómások és más fogyatékosok jogát az életre”.

Ennek ellenére a múlt hónapban Svájc országos szervezete, a Swissmedic, amely a terápiás készítmények forgalmazása felől dönt, zöld utat adott a tesztnek. A rokkantak németországi ombudsmanja, Hubert Huppe a maga részéről „illegálisnak” nevezte a tesztet, s attól tart, hogy a „Down-szindróma szerint szelektálják majd az embereket”, azonban nem akadályozta meg a teszt forgalmazását.

A LifeCodexx minderre válaszul azt közölte, hogy az eljárás „kockázatmentes alternatívája az általánosan használt invazív vizsgálati módszereknek, mint amilyen az amniocentézis”.

Valóban, a jelenleg a prenatális diagnózis céljából alkalmazott eljárásoknak, amelyeket egyébként csak a terhesség 16. hete után lehet elvégezni, komoly kockázata van: a magzatok egy százaléka elhal a vizsgálat következtében. Éppen ezért csak igen nagy kockázatú terhesekben használják ezeket, így viszont a Down-szindróma sokszor felfedezetlen marad.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Yahoo! News, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés