hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Új, szuperhatékony antioxidánst fedeztek fel a paradicsomban

Egy spanyol, a Molekuláris és Sejtbiológiai Intézetben (IBMPC) dolgozó kutatócsoport egy új, eddig nem ismert, rendkívül erős hatású antioxidánst fedezett fel a paradicsomban. A fenol típusú anyagot a paradicsom akkor szintetizálja, ha biotikus stressznek van kitéve.

Az Intézet közös centruma az Universitat Politècnica de Valènciának és a CSIC-nek, a Spanyol Országos Kutatási Tanácsnak, amelyek már be is jegyeztették nemzetközi szabadalomként az új antioxidánst és azokat a laboratóriumi eljárásokat, amelyekkel izolálni és kémiailag szintetizálni lehet. A felfedezésről nemrég számolt be az Environmental and Experimental Botany című szaklap.

A kutatók rámutattak, hogy az új anyag antioxidáns hatása páratlanul erős: 14-szerese például a resveratrolénak, amely a vörösborban található és amely gátolja a sejtöregedést. Emellett az antioxidáns hatás 4,5-szerese az E-vitaminénak és 10-szerese a C-vitaminénak. Az új anyagot számos területen fel lehet majd használni. Az élelmiszeriparban például tartósítószerként, mivel lassítja a lipidoxidációt, és ezzel gátolja a zsírok és olajok avasodását. Nem kevésbé fontos felhasználási terület lehet a gyógyszeripar, hiszen ismert, hogy az antioxidánsoknak jótékony egészségügyi hatásuk van, például gátolják a koronáriabetegség és a rák kialakulását.

További iparágakban is hasznos lehet: a petrolkémiai iparban a benzin tartósítószereként hasznosítható és a polimérgyártásban a rostok és más anyagok készítésekor stabilizáló hatása lehet és meghosszabbítja a végtermék élettartamát. Végül, bőrápoló termék is lehet a kozmetikai iparban, mivel feltehetően gátolja a bőr öregedését.

A természetben a paradicsom biotikus stressz hatására termeli az antioxidánst, más anyagokkal együtt. Az egyik kutató ezt a reakciót az emberi lázhoz hasonlította, ami akkor lép fel, amikor a szervezet védekező mechanizmusai aktiválódnak. A növényekben a védekezés jele ehelyett számos kémiai anyag termelése. Szintetikus előállítása, melyet szintén az anyagot felfedező kutatók dolgoztak ki, egyszerű és olcsó, ezért máris készen áll arra, hogy a piacra kerüljön. Feltételezik, hogy sikeres lesz, mivel jelentős előnyei vannak más, a kereskedelemben kapható antioxidánsokkal szemben.

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink