hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Új, kullancs terjesztette betegséget fedeztek fel

A svéd Göteborgi Egyetem Sahlgrenska Akadémiájának kutatói egy új, kullancsok által terjesztett betegséget fedeztek fel, azóta 8 esetről számoltak be a világban, ebből 3 Göteborg környékén fordult elő.

Az első ismertetett esetben, 2009 júliusában egy 77 éves férfi kajaktúrára ment, s közben rosszul lett: akut hasmenése és láza volt, és átmenetileg öntudatát is elvesztette. Kórházba vitték, ahol kiderült, hogy mélyvénás trombózisa is van. Antibiotikumokkal kezelték, majd pár nap múlva elbocsátották, és antikoaguláns szedését írták elő neki. A beteg azonban – akinek immunrendszere is károsodott volt – ismét belázasodott.

A következő hónapokban az idős embert többször kellett sürgősségi osztályra szállítani, de hiába próbálták kimutatni a kórokozó mikróbát és hiába kezelték újra és újra antibiotikumokkal a beteget, a láz mindig visszatért. Végül speciális elemzésnek vetették alá a beteg vérét, hogy bakteriális DNS-t mutassanak ki benne – és ez végre eredményt hozott. A bakteriális DNS, amit találtak, azonos volt egy online génbankban tárolt baktérium-DNS-sel, és a szenzáció az volt, hogy korábban még soha nem találkoztak olyan betegséggel, amelyet ez a baktérium okozott volna.

A beteg vére 100 százalékos biztonsággal a Neoehrlichia mikurensis nevű baktérium DNS-ének megfelelő DNS-t tartalmazta. Ezt a mikroorganizmust először 2004-ben, Japánban mutatták ki patkányokban és kullancsokban, de Svédországban még soha nem találkoztak vele sem állatban, sem emberben.

Dr. Christine Wennerås, a Göteborgi Egyetem munkatársa, aki fertőző betegségekkel és hematológiával foglalkozik, kezdettől fogva nyomon követte az esetet. Múlt évben jutott csak el oda, hogy ismertetni tudta az új fertőzést a Journal of Clinical Microbiology-ban.

A Göteborg környékén előfordult mindhárom esetben a fertőzés olyan embereket támadott meg. akiknek immunrendszere károsodott volt, és valamennyien nyáron betegedtek meg, amikor a legaktívabbak a kullancsok.

A fertőzés legveszélyesebb jellegzetessége, hogy mélyvénás trombózist okoz, legalábbis a károsodott immunrendszerű betegekben. Ez életveszélyes lehet. Szerencsére a fertőzés jól kezelhető antibiotikumokkal” – mondta dr. Wennerås.

Dr. Wennerås azt is elmondta, hogy ha ez a baktérium hasonló a már ismert fajtákhoz, akkor feltehetően vad emlősökről terjed át az emberre a kullancsok közvetítésével. Nagyon valószínűtlen, hogy emberről emberre is terjedne.

A „mikurensis” a baktérium nevében arra utal, hogy a Mikura nevű japán szigeten fedezték fel.

Weisz Júlia, dr.
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink