hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Új, innovatív eljárás a limfómák kezelésében

Radioimmunterápia

 Az Amerikai Hematológiai Társaság 2004. decemberi kongresszusán mutatták be a daganatsejtek elleni antitestet és sugárzó ittrium-izotópot tartalmazó új készítményt. A betegek ellátása érdekében Magyarországon is megkezdték a centrumok felkészítését.

Néhány éve fontos előrelépést jelent a daganatos betegségek kezelésében a sugárkezelés és a célzott, antitest alapú immunológiai kezelési eljárások kombinációját megvalósító radioimmunterápia. Az innovatív gyógyítási eljárások közé tartozó módszer lényege, hogy egy radioaktív sugárzást kibocsátó, oldallánccal ellátott, az eredeti immunológiai tulajdonságokat megtartó monoklonális antitest segítségével célzottan végezhető lokális sugárkezelés akár szétszórt daganatok esetében is.

A megfelelően kiválasztott, rövid (kb. 3 nap) felezési idejű sugárzó izotóp által kibocsátott sugárzás mindössze néhány milliméteres áthatoló képességű, így daganatpusztító hatása csak a megcélzott daganatsejt közvetlen környezetére korlátozódik, a lehető legkisebbre csökkentve az egészséges sejtek pusztításából eredő káros mellékhatásokat. A sugárzás lokális terjedése ugyanakkor oly módon növeli az eljárás hatékonyságát, hogy az antitest által elért sejtet közvetlenül körülvevő daganatsejteket akkor is károsítja, ha azokhoz az antitest nem kötődött (pl. elégtelen diffúzió, kedvezőtlen térbeli viszonyok miatt).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Medical Tribune
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés