2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Kitekintő

Uganda halállal büntetné a melegeket

Amikor az utcán megyünk, tudjuk, hogy bármelyik pillanatban felismerhet minket valaki, és rájöhetnek, kik vagyunk, és akkor meglincselnek minket. Szóval próbálunk nem feltűnősködni. Borzalmas – mesélt tapasztalatairól egy ugandai leszbikus nő a New York Timesnak.
Uganda lakosságának többsége keresztény, és vallásos. Afrika nagy részéhez hasonlóan a homoszexualitást nagyon sokan elutasítják. Egy januárban a parlament elé kerülő törvényjavaslat pedig tovább szigorítaná a jelenlegi büntetést. Ma 14 év börtönre lehet ítélni valakit homoszexualitásért, ám egy kormánypárti képviselő javaslata ezt kiskorú „sértett”, HIV-pozitív „elkövető” illetve visszaesők esetén halálbüntetésre módosítaná.
 
A törvényjavaslat hatalmas nemzetközi visszahangot váltott ki. Svédország közölte, hogy megvonja Ugandától az évi 50 millió dolláros (13,5 milliárd forint) segélyt, ha a javaslatból törvény lesz. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter és Gordon Brown brit miniszterelnök is szót emelt a javaslat ellen az ugandai elnöknél – jelentette a BBC. A nemzetközi nyomás hatására ezért (hónapokkal a javaslat megszületése után) Yoweri Museveni, ugandai elnök közölte: szükségtelennek tartja a módosítást, és elhatárolódott tőle.
 
Az érvényben lévő törvények ellenére Ugandában még senkit sem ítéltek el homoszexualitásért, mert nem a nemi irányultság, hanem maga a szexuális aktus büntetendő, azt pedig nehéz bizonyítani. A melegek elleni diszkrimináció azonban mindennapos az országban.
 
A New York Times mindeközben kiderítette: múlt márciusban, fél évvel a javaslat benyújtása előtt három amerikai keresztény prédikátor érkezett Ugandába, akik a homoszexualitásról tartottak előadásokat többek közt politikusoknak, tanároknak, rendőröknek. Előadásaikban azt hangoztatták, hogy a homoszexualitás bűn, illetve „a melegmozgalom egy gonosz intézmény.” A három prédikátor elhatárolódott a törvényjavaslattól, egyikük azonban bevallotta, hogy beszélgetett a módosítás lehetőségéről ugandai politikusokkal.
 
A kelet-afrikai országban hamarosan megjelentek kampányaikkal az amerikai melegjogi szervezetek is, így Uganda lett „az amerikai kulturális háború legújabb színtere” az amerikai napilap szerint.
 
Afrika 53 országából 38-ban büntetendő a homoszexualitás, háromban (Szudánban, Mauritániában és Nigéria egyes részein) akár halállal is.
 
Kőműves Anita, Népszabadság Online
 

cimkék

hirdetés

Könyveink