2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Turistáknak Kínában tilos a szervátültetés

A turistavízummal Kínába látogató külföldiek ezentúl nem eshetnek át szervátültetéses műtéteken, az illegális transzplantációban részt vevő helyi kórházak szintén kemény fellépésre számíthatnak – közölte a kínai Egészségügyi Minisztérium.

Az egészségügyi tárca a nemzetközi gyakorlattal összhangban hozta meg a szigorítást – mondta Mao Csün-an (Mao Qunan) minisztériumi szóvivő.
Mao Csün-an kiemelte, hogy donorokból Kínában is hiány van, a transzplantációs műtéteket azokon a helyi betegeken kell elvégezni, akiknek sürgősen szükségük van a beavatkozásra.
Kínában 2007 májusában adták ki az emberi szervátültetést szabályozó első határozatot, amelyben többek között korlátozták a transzplantációs műtétekre jogosult egészségügyi intézmények számát. Az ázsiai országban ekkortól kezdve tilos az emberi szervek eladása, a kórházaknak pedig a donorok írásbeli beleegyezésével is rendelkezniük kell.
A mostani szigorítás értelmében a kórházak külföldi turistákon csak az Egészségügyi Minisztérium jóváhagyásával végezhetnek szervátültetést. A helyi kórházaknak pedig meg kell akadályozniuk, hogy a turistavízummal külföldön tartózkodó orvosaik útjuk során szervátültetéseket végezzenek.
Egy 2007-ben készült tanulmány szerint Kínában évente 2 millió embernek lenne szüksége szervátültetésre, de az átültethető szívek, vesék és más szervek hiánya miatt mindössze 20 ezer transzplantációra van lehetőség.
A minisztérium szerint a további szigorításra azért volt szükség, mert a kórházak a nagyobb bevétel érdekében gyakran a sokkal jobban fizető külföldi betegeket részesítik előnyben.

Bodnár Balázs/MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink