hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Turista-egészségbiztosítás: már figyelik a spanyolokat

Az Európai Bizottság várhatóan jogi eljárást indít Spanyolország ellen, az Európai Egészségbiztosítási Kártya használatával kapcsolatos problémák miatt – írja a Biztosítási Szemle.

A lap már korábban is beszámolt arról, hogy egyre több beteg szembesül külföldi kórházakban azzal, hogy a biztosítási kártya bemutatása ellenére az állami kórházak magánbetegként kezelik őket, amely horribilis kezelési költségeket von maga után. Ez a gyakorlat leginkább Spanyolországra jellemző, de állítólag Görögországban, Portugáliában, Olaszországban és Romániában is elterjedt, ahol az egészségügyi rendszerre amúgy is komoly pénzügyi nyomás nehezedik.

Ehhez képest új hír az, hogy az Európai Bizottság várhatóan jogi eljárást indít Spanyolország ellen a panszok miatt.

A BBC beszámolója szerint az EB nem azzal vádolja a spanyol kórházakat, hogy ilyen módon próbálnának pénzhez jutni, mindössze az uniós jogszabályoknak való megfelelést ellenőrzni, amelyhez információkat kért az üggyel kapcsolatban a spanyol kormánytól. Ez azonban a jogsértéssel szemben indított eljárás első lépcsőfokaként is értelmezhető, amely végül akár bírság kiszabását is eredményezheti – olvasható a biztositasiszemle.hu-n.

hirdetés

Könyveink