hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mítoszok és a valóság

Túlbecsülik a nők a fogamzásgátlók hatását

Egy friss kutatásba 4144, valamiféle fogamzásgátlást alkalmazó nőt vontak be, és ezek 45 százaléka hatásosabbnak hitte a fogamzásgátló tablettákat és a kondomot a terhesség megelőzésére, mint amilyenek azok valójában.

Ugyanígy túlbecsülték a hormontapaszok, a hüvelygyűrűk és a depó-medroxiprogeszteron-acetát injekció hatását is – számolt be róla az American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Minderre egy kérdőív kitöltése alapján derült fény. A kutatók emellett azt találták, hogy a nőknek csak 86 százaléka tudta, hogy fogamzásgátlás nélkül 10 százaléknál nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy év alatt teherbe esik. Azok, akik valamilyen intrauterin eszközt (IUD) használtak, sokkal pontosabban becsülték meg a fogamzásgátló módszerek hatásosságát, mint a gyűrűt, a tapaszt vagy a tablettát használók.

A leghatásosabb reverzibilis fogamzásgátlást az intrauterin eszköz és a fogamzásgátló implantátum biztosítja. Az IUD-t a méhbe helyezik fel, ahol – típusától függően – 5–10 éven át gátolja a teherbe esést, s ez idő alatt folyamatosan kis mennyiségű réz vagy progesztin szabadul fel belőle a hatás elérése érdekében. A fogamzásgátló implantátum egy kb. gyufányi nagyságú eszköz, amelyet a kar bőre alá ültetnek be, s ebből is progesztin szabadul fel. Ez 3 évig véd a terhességtől.

Túlbecsülik a nők a fogamzásgátlók hatásátAz IUD használata esetén 0,2–0,8 százalék az esélye egy év alatt a nem kívánt terhességnek, az implantátum alkalmazásakor pedig csak 0,05 százalék.

Amikor az IUD-k először forgalomba kerültek, attól tartottak, hogy medencei gyulladást okozhatnak vagy megakadályozhatják a későbbi teherbe esést. Ezért az eredeti tájékoztató azt tartalmazta, hogy az eszköz ellenjavallt az olyan nőknél, akik még sohasem szültek. Azóta azonban kiderült, hogy ezek a kockázatok nem állnak fenn, az IUD sokkal biztonságosabb, mint azt kezdetben hitték.

Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok Kollégiuma ma már azt javasolja, hogy a fogamzásgátlás első vonalbeli eszközeként az IUD-t és az implantátumot kell ajánlani. Ennek ellenére jelenleg az USA-ban a fogamzásgátlást alkalmazó nőknek csak 6 százaléka védekezik ezekkel.

Dr. David L. Eisenberg, a St Louis-i Washington Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője szerint a nők túlságosan tájékozatlanok a fogamzásgátlást illetően, és biztosra veszi, hogy többen döntenének az IUD és az implantátum mellett, ha tisztában lennének az egyes módszerek valódi hatásosságával. A helyzet ugyanis az, hogy a fogamzásgátló tabletta „tipikus használata” mellett nem kevesebb, mint 9 százalék az esélye annak, hogy használója egy év alatt terhes lesz, s a kondom esetében ez az arány még jóval magasabb, 18–21 százalék.

Dr. Eisenberg szerint nemcsak a laikusokat kellene részletesen tájékoztatni ezekről a tényekről, hanem az orvosokat is. Az amerikai Betegségfelügyeleti és -megelőző Központok (CDC) nemrég elvégzett felmérése szerint ugyanis az egészségügyi szakemberek 30 százaléka kételkedett a még nem szült nők által használt IUD-k biztonságosságában, noha ez az aggodalom alaptalan. Mint dr Eisenberg mondta, a fogamzásgátlással kapcsolatban sok mítosz és téves nézet van a köztudatban.

A vizsgálatban szereplő nők a kérdőív kitöltése után tanácsadáson vettek részt, ahol részletesen ismertették velük az egyes módszerek hatásosságát és biztonságosságát, s ezután már 71 százalékuk döntött az IUD vagy az implantátum mellett.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Reuters, MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés