hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Tudtak az illegális hatóanyagokról

Az egészségügyi hatóságok nem akadályozták meg az étrend-kiegészítők árusítását - írja a Magyar Nemzet.

Már régóta tudomásuk van az egészségügyi hatóságoknak arról, hogy számos étrend-kiegészítő illegálisan előállított gyógyszerhatóanyagot tartalmaz. Mégsem tettek olyan intézkedést, amely megakadályozta volna, hogy ezeket a termékeket továbbra is a fogyasztókat megtévesztve, akár életüket is veszélyeztetve árusítsák.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) 2008 januárja és 2010 júniusa között 113 hamisítás vagy illegális forgalmazás gyanújával lefoglalt, illetve beküldött mintáról adott ki analitikai szakvéleményt – közölte a lappal az OGYI sajtóosztálya. Ezen a területen nincs piac-ellenőrzési jogköre az OGYI-nak, a vizsgálatokat más hatóság (VPOP, ÁNTSZ) által folytatott eljáráson belül végezték, s az eredményről minden esetben tájékoztatták a „megrendelőt”. A megvizsgált 113 minta között háromféle regisztrált étrend-kiegészítő volt, a Full Contact, a Satibo és a Dragon Power – ezeket többször is vizsgálták, volt, amelyiket hétszer –, a többi illegálisan forgalmazott, ismeretlen eredetű készítmény volt.

Az OGYI laboratóriumában bevizsgált étrend-kiegészítőkben potencianövelő gyógyszerhatóanyagot találtak, ugyanazt, amit a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karán vizsgált termékekben.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés